IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Франция са се понижили с 1,8% през 2013 г.

Спадът като цяло е по-слаб от очакваното, според консултантска компания

11:31 | 08.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата във Франция са се понижили с 1,8% през 2013 г.

Средната цена на кв. м жилищна площ във Франция се е понижила с 1,8% през 2013 г., съобщава онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на данни на консултантската компания Century 21.

Перспективите за ръст на лихвите през тази година могат да окажат допълнителен натиск на пазара, посочват още експертите.

Най-рязък спад на цените е отчетен в региона Пеи дьо ла Лоар – 7,8% спрямо 2012 г. Следва Франш Конте, където е отчетен спад от 7,7% на цените на кв. м жилищна площ, а на трето място е Нормандия с понижение от 6,4%. В Горна Нормандия е регистрирано намаление на цените от 5,8%.

Цените на жилищата са паднали с 3,8% в Бретан, Прованс-Алпи-Лазурен бряг‎ и Централна Франция. По-слаби спадове – до 2%, са регистрирани в Лангедок Русийон, Лорен и други региони. В Париж е регистриран спад от 3,9%.

В някои райони на страната се наблюдава и ръст на цените на жилищата. В Лимузен например е регистрирано повишение от 7,6%, но по принцип в този регион цените на жилищата са едни от най-ниските в цяла Франция. В Аквитания е отчетен ръст от 5,1%, а в останалите няколко региона, където е регистриран ръст, той не надвишава 0,5%.

Според компанията отчетеният спад на цените като цяло е по-малък от очакваното. Някои агенции прогнозираха понижения от порядъка на поне 5 на сто.

Продажбите на имоти на стойност над 400 хил. евро обаче се случват сравнително рядко.

Повече за френската икономика в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още