Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Данъкът върху необитаваните жилища в Хонконг едва ли ще намали цените на имотите

Цените на жилищата в града нараснаха с над 50% в последните пет години

Данъкът върху необитаваните жилища в Хонконг едва ли ще намали цените на имотите

Снимка: Ройтерс

Плановете на Хонконг да наложи данък върху непродадените нови апартаменти вероятно няма да има голям ефект за горещия жилищен пазар в града, пише Bloomberg.

Налогът беше обявен в петък от ръководителя на администрацията на територията Кери Лам в рамките на по-широки усилия за стимулиране на предлагането на най-недостъпния имотен пазар в света. Но анализатори от  Goldman Sachs Group, Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co. казват, че новият данък няма да спре нарастването на цените.

Овладяването на имотния бум в Хонконг е едно от най-големите предизвикателства пред местните власти, които обявиха серия от мерки в последните години за охлаждане на пазара. Но те не постигнаха успех, тъй като търсенето нарасна преди хроничният недостиг на жилища да доведе до ръст на цените от над 50% в последните пет години.

С новите правила апартаментите, които останат непродадени повече от шест месеца, ще бъдат облагани с данък, равняващ се на двойния размер на годишните приходи от наеми или около 5% от стойността на имота. Според анализатори това е ставка, с която предприемачите лесно могат да се справят.

Още по темата
„Абсолютното равнище на данъка изглежда относително управляемо“, съобщиха анализатори от Goldman Sachs Group, които сравнили относително малките разходи спрямо волатилността на цените на годишна основа.

Тъй като повечето необитавани имоти са с висока стойност, доходността от наемите им е по-ниска, така че данъкът като процент от стойността на жилището също ще бъде по-нисък, казва Късън Люн, ръководител на отдел „Изследване на имоти и конгломерати“ в JPMorgan Chase & Co. в Хонконг.

Данъкът е по-нисък от този в Сингапур, който започва от 4%, ако апартаментът е необитаван две години след завършването му и нараства до 12%, ако продължава да е незает четири години след края на строителството, посочват анализаторите от Morgan Stanley в доклада си.

Широко предупреждение

Новият данък трябва да бъде одобрен от депутатите, което ще даде на предприемачите срок от шест до девет месеца да продадат необитаваните апартаменти.

От 9 хил. незаети жилища на първичния пазар към март около две трети са били завършени от 2017 г. нататък. На предприемачите може да не се наложи да ги продават толкова бързо, колкото очаква правителството, отбелязва Goldman.

Предприемачите с повече налични жилища за продажба могат да бъдат подложени на натиск в краткосрочен план, но продажбата на жилищата ще увеличи притока им от пари в брой и ще подобри счетоводния им баланс в средносрочен план, отбелязва Morgan Stanley.

В Хонконг предприемачите обикновено продават апартаментите възможно най-скоро, защото основното им притеснение е „да си възвърнат вложените средства и да купят повече земя“, казва Люн от JPMorgan. Непродадените наличности се състоят или от луксозни апартаменти, за чиято продажба се изисква време, или от жилища в район, където предлагането на земя е ограничено.

„Данъкът върху необитаваните жилища може да има незначително въздействие. В повечето случаи прилагането му няма да се наложи“, казва Люн.

Предприемачите все още не се тревожат. „Въвеждането на данък върху необитаваните жилища няма да се отрази на стратегиите ни за продажба“, казва Виктор Луи, заместник-управляващ директор на компанията Sun Hung Kai Properties.
Тя има най-голям брой непродадени апартаменти в града, като държи около 2700 от 9 хил. незаети жилища, съобщава  Morgan Stanley, като цитира данни на Centaline Property Agency.

Повечето от тях вече са продадени и сега компанията притежава под хиляда празни жилища, казва Луи. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
2
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Няма да е зле подобен данък да се въведе и в БГ. Над милион жилища стоят празни.

Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тримесечно дъно през януари