Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Debenhams ще затвори 22 магазина догодина и ще съкрати 1200 служители

Затворените обекти се превръщат в обичайна гледка по търговските улици в британските градове

Debenhams ще затвори 22 магазина догодина и ще съкрати 1200 служители

Снимка: Ройтерс

Британската верига универсални магазини Debenhams, която беше поета от кредитори по-рано този месец, планира да затвори 22 магазина следващата година и да намали наемите на други в опит да се задържи на повърхността, съобщава Bloomberg.

Търговецът на дребно, който има 241-годишна история, ще затвори обектите в рамките на обявен по-рано план за закриване на около 50 магазина, съобщи Debenhams в комюнике. Компанията допълни, че затварянето ще засегне 1200 работни места.

Освен това Debenhams води преговори със собствениците за намаляване на наемите и с местните власти за понижаване на имотните данъци, казва се още в съобщението. За улесняване на затварянето на магазини компанията предлага две отделни споразумения за доброволно напускане.

Debenhams се бори с дълг от над 700 млн. паунда (903 млн. долара) и разходи по договори за наем, подписани преди години, в 166-те си магазина във Великобритания.

Портфейлът от магазини на Debenhams и счетоводният й баланс „не са подходящи за днешната много променена среда в търговията на дребно“, заяви изпълнителният председател на компанията Тери Дъди.

Debenhams съобщи, че продажбите в 26-те месеца до 2 март са намалели с 5,2%, а печалбата преди данъци, лихви и амортизации се е свила с 36,3% до 65,9 млн. паунда.

Още по темата

Според плановете настоящите наемни нива ще бъдат запазени само в 39 магазина. В останалите те ще бъдат намалени с между 25% и 50%. Очаква се процесът по затваряне на обектите да бъде контролиран от KPMG, а кредиторите ще гласуват предложенията на 9 май. Те трябва да получат подкрепата от най-малко 75% от кредиторите, за да бъдат одобрени.

Криза с продажбите на дребно

Затворените магазини се превърнаха в обичайна гледка на търговските улици в британските градове, тъй като компаниите за продажби на дребно не успяват да се конкурират с растящото онлайн пазаруване, съчетано с понижаването на разходите заради сътресенията около Brexit.

Веригата магазини за дрехи New Look, веригата за бебешки и детски дрехи Mothercare Plc и търговецът на килими Carpetright затвориха десетки магазини.

Debenhams може да затвори още обекти в идните пет години, като окончателният им брой ще зависи от представянето й, съобщи компанията. Тя допълни, че ще опита да преназначи в други магазини колкото се може повече от засегнатите си служители, съобщава Ройтерс.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro отхвърли офертата за придобиване