Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Дори коронавирусът не може да спре ръста на цените на жилищата в Холандия

През второто тримесечие средната цена в страната е скочила с 8,8% и достига 335 хил. евро

Дори коронавирусът не може да спре ръста на цените на жилищата в Холандия

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Последиците от коронавируса не са в състояние да спрат бума на холандския жилищен пазар, предава Bloomberg.

Средната цена на жилище в страната е нараснала с 8,8% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година и е достигнала 335 хил. евро (380 хил. долара), сочат данни на асоциацията на брокерите на недвижими имоти NVM. Повече къщи от всякога са били продадени над офертната цена.

„Макар че в абсолютни изражения има по-малко купувачи, хората продължават да се надпреварват за сдобиване с желаното жилище“, коментира председателят на NVM Оно Хоес в комюнике. Инвеститорите и чужденците се въздържат от покупки, което създава повече възможности за местните хора, допълва той.

Липсата на жилища превърна Холандия в един от най-горещите имотни пазари в Европа. След шест години на ръст на цените NVM очаква той да се забави до между 4% и 6% през 2020 г. след скока с 8% миналата година, тъй като правителството въвежда мерки за увеличаване на строителството и намаляване на търсенето в големите градове. В Амстердам, например, инвеститорите вече нямат право да купуват новопостроени жилища, за да ги отдават под наем.
Цените продължават да растат, въпреки че Холандия се насочва към рецесия след пандемията. Очаква се икономиката да се свие с 5,6% тази година, сочат средни прогнози на икономисти.

Още по темата
Брокери на недвижими имоти съобщават за нараснало търсене в цялата страна на къщи с допълнителна стая за учене, балкон или градина, пише NVM. Това се случва, след като правителството препоръча през март хората да работят от вкъщи възможно най-много.

Същевременно холандският сайт DutchNews.nl съобщава, позовавайки се на доклад за състоянието на холандския жилищен пазар на министерството за жилищните въпроси, че страната трябва да строи 845 хил. нови жилища през идните десет години, за да предотврати задълбочаване на настоящия недостиг на жилища.

Към момента съществува недостиг на около 331 хил. жилища, въпреки че над 80 хил. са били прибавени към наличностите в страната миналата година. Към момента има планове за строителството на 837 хил. нови жилища, но около 30 на сто от тях няма да бъдат осъществени.

„Много е важно националните и местните власти, предприемачите, жилищните корпорации и асоциациите в сектора да работят в тясно сътрудничество за финализиране на плановете“, отбелязва министерството.

Купувачите на първо жилище и хората със средни доходи са особено затруднени да се сдобият с дом заради липсата на избор на цени, които могат да си позволят. През 2013 г. купувачите на първо жилище са съставлявали 48% от продажбите на жилища, но те са намалели до 32 на сто до 2019 г., казва министърът за жилищните въпроси Кайса Олонгрен.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Големи имотни компании в САЩ изкупуват собствените си акции