Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Goldman и Citigroup - двете противоположности на Wall Street за връщането в офиса

Компаниите във финансовия квартал на Ню Йорк възприемат разнороден подход при завръщането на служителите в офисите

Goldman и Citigroup - двете противоположности на Wall Street за връщането в офиса

Снимка: Bloomberg LP

Разстоянието от глобалната централа на Goldman Sachs до сградата на Citigroup е кратко, но когато става въпрос за повторно отваряне след пандемията двете кули в Манхатън са отдалечени на хиляди километри, пише Bloomberg.

От вчера Goldman Sachs изисква от почти всичките си служители да се върнат на бюрата си, превръщайки се в една от компаниите на Wall Street с най-амбициозни планове за завръщане на работното място, след като COVID-19 постави града под блокада преди повече от година. В същото време Citigoup няма да върне повечето си служители в предимно празната кула Tribeca в центъра на Манхатън до юли. Компанията уведоми повечето си служители, че дори след това ще могат да възприемат т. нар. хибриден график между дома и офиса за по-дълго време.

Подобни различия се проявяват във влиятелната финансова индустрия в Манхатън, създавайки оптимизъм за икономиката на града, но и повсеместно безпокойство за работните места. Ръководителите се притесняват, че екипите им няма да са толкова конкурентни, ако се забави завръщането на служителите. Родителите се притесняват, че ще изгубят гъвкавостта на работата от разстояние, но също и че млади, необвързани колеги и конкуренти може да се върнат по-бързо и да се възползват от времето си лице в лице с ръководители или клиенти.

„Жените са особено притеснени.Търся HR и бизнес лидери в банки, които осъзнават, разбират и започват да планират около справедливост в оценките“, коментира Роб Дикс, ръководител на капиталовите пазари в Accenture.

Но все още е трудно да се правят широки заключения дали подобни теми ще се вкоренят в индустрията, защото компаниите на Wall Street не възприемат един и същи подход. Ситуацията е също толкова разнородна и в Лондон, където много банки все още подготвят плановете си.

Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон, който е водещ защитник на бързото връщане на хората в офиса и любител DJ, сложи край на ерата на работата от вкъщи в банката си в петък, като издаде нов сингъл със заглавие Learn to Love Me. Банката, която увеличава броя на работещите в офиса служители от месеци, уведоми тези от тях, които все още не са се върнали, че трябва да го направят до понеделник.

Рано сутринта вчера служителите се нароиха и се прегръщаха взаимно, стичайки се в офиса в Манхатън на Goldman в дъждовния ден. Те бяха посрещнати с безплатна храна в стола. Банката е осигурила също кафе-машини в цялата сграда, за да насърчи разговорите между колеги край тях, а някои служители казват, че се радват на безплатни напитки, но се чудят колко ли време ще трае всичко това.

В Citigroup главният изпълнителен директор Джейн Фрейзър продължава да предлага повече гъвкавост на служителите си на фона на продължаващите ваксинационни кампании, очакването на достъп до ваксини от по-малките деца и някои варианти за грижи за децата като летни лагери, които все още не са отворили напълно.

Решенията ѝ как да управлява процеса са сред най-големите, които е вземала, откакто зае ръководния пост преди няколко месеца. И в момент, когато започва да оставя следата си в компанията, положението може да ѝ даде възможност да се разграничи от Citigroup като работодател.

Сред другите компании, вземащи бързи решения, JPMorgan Chase & Co. вече започна да пълни отново небостъргача си на Madison Avenue, докато централата ѝ на Park Avenue все още се строи. Най-голямата банка в страната уведоми всичките си американски служители да се подготвят за завръщане следващия месец, но капацитетът в кулата все пак ще бъде ограничен до 50%. В други компании в Мидтаун старши мениджърите в Bank of America започват да подготвят завръщането в офиса. Компанията не очаква по-широко завръщане на служители до есента.

Банката започна неотдавна да иска от служителите си да разкриват дали са ваксинирани, или не, и сега има десетки хиляди служители в САЩ, които са получили ваксина. Те са канени да се завърнат и са получили 30-дневно предизвестие за завръщане.

Още по темата
Политиката на Morgan Stanley за завръщане в офиса остава гъвкава поне до Деня на труда през септември, каза главният изпълнителен директор Джеймс Горман на виртуална пресконференция в банката. Ако хората не се върнат в офиса дотогава, Горман ще бъде „разочарован“.

Deutsche Bank също дава свобода на действие и уведоми инвестиционните банкери в Ню Йорк да планират работа от офисите не по-късно от Деня на труда. Credit Suisse Group е съобщила на напълно ваксинираните си служители в Ню Йорк, че могат да започнат да се връщат от понеделник, въпреки че не всички служители ще възобновят работата изцяло в офиса до септември.

Същото разделение се очаква скоро да се прояви и в други индустрии и градове в САЩ, след като технологични гиганти като Facebook и автомобилни производители като General Motors обещават на служителите си повече работа от разстояние в бъдеще.

В Ню Йорк, където около 46% от служителите са били напълно ваксинирани към миналия петък, съдбата на икономиката зависи от Wall Street. Данните за града отдавна показват, че едно на всеки десет работни места е пряко или непряко свързано с индустрията на ценните книжа, която също така съставлява една пета от заплатите в частния сектор в Ню Йорк.

Зад кулисите банките и техните технологични партньори подготвят по-фундаментални дългосрочни промени за това как ще работи индустрията. Те извличат поуките, които ръководителите са научили, когато компаниите в Манхатън неочаквано трябваше да работят от разстояние. Това се оказа изненадващо постижимо.

Сега дори банки, които искат да се отдалечат от кулите в Манхатън, работят по планове за изместване на повече от тези работни места в други градове.

Бизнеси, които преди трябваше да бъдат управлявани от Ню Йорк, все повече ще бъдат ръководени от щати с по-ниски разходи за живот като Тексас, Северна Каролина и Флорида. Много технологични таланти предпочитат да живеят на такива места, казва Лихит Уогъл, генерален мениджър на глобалното банкиране и финансовите пазари в IBM.

„Успешният трейдър днес трябва да е човек, който умее да се възползва от изкуствения интелект и машинното научаване. Такива хора сега има в Лондон, Ню Йорк и Франкфурт. Те имат силни очаквания за баланса между работа и личен живот и много от тях показаха, че не желаят да ги променят“, допълва Уагъл.

Засега банкерите се завръщат в офиси, които изглеждат много различни спрямо тези, които напуснаха през март 2020 г.

Високи пластмасови прегради разделят бюрата, а някои столове в конферентните зали са блокирани, за да се насърчава социалната дистанция. Обичайни са и пунктовете за дезинфекция. Маските може да не са задължителни за напълно ваксинирани служители, но ежедневните проверки на здравословното състояние ще станат по-чести.

Доброто качество на въздуха вътре в сградите сега е сред най-желаните удобства за корпорациите, търсещи офис площи, коментира Джули Уелан, глобален ръководител на проучванията сред наемателите в консултантската компания CBRE. Тя се шегува, че много клиенти стават специалисти по отопление, вентилация и климатизация, насочвайки вниманието си повече към вентилационни системи, отколкото към фитнес уреди и достъп до обществен транспорт.

„Нещата, които преди движеха интереса към сградите, сега са в дъното на класацията“, отбелязва Уелан.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Нарастващите ограничения за имотите в Китай показват новия приоритет на Си Дзинпин