Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Големи инвеститори надушват изгодни сделки на буксуващия имотен пазар в Испания

Цените на жилищата в Мадрид са намалели с 10% заради наложената блокада за овладяване на коронавируса

Големи инвеститори надушват изгодни сделки на буксуващия имотен пазар в Испания

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Коронавирусната криза спря ускореното възстановяване на имотния пазар в Испания и създаде проблеми за повечето продавачи, но големи инвеститори остават активни и опитват да се възползват от спадащите цени, пише Ройтерс.

Имотният сектор в Испания, който става все по-популярен за чуждестранния капитал, почти изцяло се възстанови от срива през 2008 г., но през първите шест седмици на блокадата само 1% от сделките на етап на финализиране са били осъществени, сочат данни на Генералния съвет на нотариусите.

Строгата блокада в Испания заради коронавируса доведе до правни и финансови мерки за спиране на устрема на мнозинството купувачи и продавачи - за разлика от по-гъвкави пазари като Германия, които все пак позволиха огледите на имоти и можеха да разчитат на по-добре дигитализиран сектор.

Но брокери на недвижими имоти казват, че мастити инвеститори с големи ликвидни средства са продължили дейността си в Испания по време на кризата, като са поискали „списъци с благоприятни възможности“ за изгодни сделки, за чието постигане са разполагали с ограничен времеви прозорец.

„Виждала съм инвеститори, които пристигат с пари в брой в ръце с надеждата да купят нещо евтино“, казва Кристина Секели, брокер на луксозни недвижими имоти в Марбеля, чиято перла в короната е имение за 32 млн. евро (35 млн. долара) с десет стаи, басейн и хеликоптерна площадка.

Тя допълва, че около 30 клиенти са се обадили през последните седмици с искане за консултация за изгодни възможности. „Това е нова ситуация за мен“, отбелязва Секели.

Цените на недвижимите имоти в столицата Мадрид са намалели с 10%, казва друг брокер.

Списъците с благоприятни възможности често включват нови жилища, които инвеститорите предпочитат, особено когато са останали само няколко апартамента, а предприемачите искат да продават с отстъпка.

Сделки „на сляпо“

В края на април един инвеститор започнал преговори за пакет от шест подобни сделки в центъра на Барселона, всяка на средна цена от 600 000-700 000 евро (660 000 – 770 000 долара), казва Шърли Роудс, търговски директор в имотната агенция Lucas Fox.

Още по темата
Инвеститорът постигнал първоначално споразумение, без да направи лично оглед на имотите и се е ангажирал да подпише документите до края на юни.

„Това беше сделка, която на 100% започна и приключи по време на блокадата“, допълва Роудс.

За разлика от повечето хора, които се нуждаят от ипотечни кредити и се стремят към един имот, големите инвеститори могат бързо да мобилизират средства, за възложат задачи на местните си партньори и да пропуснат личните огледи, както се случва с новопостроени имоти, офиси и търговски площи или имоти, които се нуждаят от основен ремонт.

„Тези пари никога не спят“, казва независимият брокер на недвижими имоти Франсиско Васкес.

Да вземем за пример френската компания за управление на активи Amundi. След като е променила собствените си административни процеси и предоставила правомощия на местни представители, компанията е придобила офис сграда за 56 млн. евро (60,75 млн. долара) в Барселона в началото на април. Нейни представители посетили офисите преди блокадата.

Групата продължава да търси възможности в Испания, основно на пазара на луксозни офиси, възползвайки се от благоприятния за купувачите пазар, казва Жан-Марк Коли, директор на фонда за инвестиции в недвижими имоти на Amundi.

„Продължихме да придвижваме напред възможните трансакции въпреки блокадата и имаме ожесточени наддавания“, отбелязва Коли.

Но за по-малките риби дори трансакции в доста напреднала фаза преди блокадата е трябвало да бъдат поставени на пауза, сочат данни на Fotocasa, втория по големина имотен портал в Испания.

Всичките ни продажби спряха

Мерките за ограничаване на коронавируса не са позволили на хората да осъществяват огледи на имоти, да теглят ипотечни кредити и да разчитат на нотариуси.

Не можехме нито да купуваме, нито да продаваме, нито да продължим вече започнати сделки, всичките ни продажби спряха“.

„Не можехме нито да купуваме, нито да продаваме, нито да продължим вече започнати сделки, всичките ни продажби спряха“, коментира Сесар Риверо, главен изпълнителен директор на консултантската компания в областта на недвижимите имоти CDM Inversiones. „Фондовете не бяха засегнати като нас, тъй като ние продаваме единични имоти на отделни хора, ние пострадахме най-тежко от здравната криза“, допълва той.

Кредитите за домакинствата, както потребителски, така и ипотечни, намаляха значително в Испания, а банките се надяват да компенсират спада с обезпеченото от правителството корпоративно кредитиране.

Много хора, които са се надявали да продадат жилището си, са останали разочаровани. 48-годишният адвокат от Сакраменто, щата Калифорния, Робърт Дж. Едуардс, бил готов да извлече печалба от инвестицията си – селска къща в Каталуния, която преустройвал три години.

Жилището, което било обявено за продажба за 1,5 млн. евро и разполага със седем спални, седем бани и гледка към хълмовете в Baix Emporda, генерирало значителен интерес през януари и той целял да го продаде с 20%-30% надценка спрямо инвестицията си в него.

„Имах няколко купувачи, които определено проявиха интерес до степен, че имаха бизнес планове за имота и опитваха да си осигурят финансиране“, казва Едуардс. След това дошъл COVID-19.

Испания регистрира една от най-тежките епидемии в света с над 27 хил. починали до момента. Икономиката, която разчита силно на туризма и недвижимите имоти, се сви с шокиращите 5,2% през първото тримесечие.

„Ясно е, че няма финансиране за индивидуални купувачи“, казва Артуро Мендес, търговски директор на базираната в Мадрид агенция за недвижими имоти Delagua Inmuebles. „За сметка на това фондовете имат пари специално за такива цели и чакат тези моменти“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на жилищата в Германия и Великобритания растат силно, Китай забавя темп