IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещият имотен пазар в Копенхаген се готви за "перфектна буря"

Цените на жилищата в датската столица са нараснали с 10% на годишна основа през февруари

16:31 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След близо шест години на негативни лихвени проценти жителите на Копенхаген се радват на имотен бум, който ги прави по-богати от всякога, пише Bloomberg.

Нови данни на сайта Boligsiden.dk показват, че цените на апартаментите в датската столица са нараснали с около 10% през февруари спрямо същия период на миналата година. Ипотечният отдел на Danske Bank A/S, най-голямата банка в Дания, отбелязва, че цените растат въпреки затягането на правилата за кредитиране и повишаването на лихвите по ипотеките. Освен това от 2021 г. датчаните плащат по-високи данъци върху жилищата.

Кристиан Хейниг, главен икономист на Realkredit Danmark, казва, че това е динамика, която може да създаде „перфектна буря“. Засега обаче датчаните се възползват от рекордно ниските разходи по обслужването на кредитите, за да се насочат към по-сигурни заеми и да намалят дълга си. Около 80% от купувачите на жилище се насочват към по-дългосрочни ипотеки, казва Хейниг.

Въпросът е кои сили ще победят. Демографските прогнози показват, че 10 000 души годишно ще се установят в датската столица в идните години, тъй като комбинацията от високоплатени работни места, гурме ресторанти и ефективен обществен транспорт повишават привлекателността на града. Копенхаген често е определян за един от най-добрите градове за живот в света.

Но търсенето провокира още по-голям бум в строителството, отколкото по време на имотния балон преди кризата и води до цялостно нарастване на предлагането. Според датския ипотечен отдел на Nordea, най-голямата банка в скандинавския регион, предлагането на нови жилища в Копенхаген е нараснало с 20% само миналата година.

Най-голямата компания за ипотечни кредити в Дания Nykredit казва, че цените в столицата вероятно са достигнали своя пик. „В същото време цените на апартаментите достигнаха равнище, при което все по-малко хора могат или искат да се качат на влака. А това естествено ще подкопае търсенето“, казва Мира Лие Нилсен, главен анализатор в Nykredit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още