IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуанджоу остава пазарът на луксозни имоти с най-бърз ръст на цените в света

Азиатско-тихоокеанският регион се представя най-силно в индекса на Knight Frank

11:36 | 13.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският град Гуанджоу се задържа като глобален лидер по ръст на цените на луксозните жилища въпреки всеобщото забавяне на пазара на имоти в страната, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Годишният ръст на цените на луксозните имоти в града се ускорява до 36,3% през третото тримесечие, а спрямо предходното тримесечие e по-скромните 3,8%.

Като цяло фокусът на растежа в луксозния сегмент се измества от Китай към Азиатско-тихоокеанския регион. Пет от водещите градове в региона попадат в топ 10 на класацията на компанията с пазарите с най-бързо увеличение на цените в най-високия сегмент от пазара.

На второ място е Шанхай с годишно повишение на цените на луксозните имоти от съответно почти 15%, но 0,7% спад за тримесечието. Третото място е за Кейптаун в ЮАР.

На четвърто място е Мадрид, който се затвърждава и като лидер за Европа. Следват Торонто, Париж, Сеул, Сидни, Мелбърн и Берлин.

Москва остава на дъното на класацията като пазара с най-силен спад на цените на луксозните имоти – 9,8% на годишна база и 0,5% за тримесечието.

Сред най-влошените пазари попадат още Санкт Петербург, Тайпе, Истанбул, Лондон, Делхи, Женева, Виена, Куала Лумпур и Бангалор.

Глобалният индекс на компанията, който изчислява динамиката на цените на луксозните имоти в световен мащаб, се повишава с 4,2% към края на септември на годишна база, сочат още данните.

Азиатско-тихоокеанският регион се представя най-силно в индекса със среден ръст на цените от 10,7%. Русия и държавите от бившия СССР са най-слабо представящият се пазар на луксозни имоти със среден спад на цените от 8,4%, отчита още компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още