Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хонконг преодолява недостига на жилища с изкуствен остров за 80 млрд. долара

Той ще осигури 260 хил. жилищни единици, а 70% от домовете ще бъдат общински жилища

Хонконг преодолява недостига на жилища с изкуствен остров за 80 млрд. долара

Снимка: Архив Ройтерс

Хонконг ще инвестира около 80 млрд. долара в изграждането на един от най-големите изкуствени острови в света, съобщава CNBC.

Министърът за развитието Майкъл Уон съобщи в изказване във вторник, че около 1000 хектара земя ще бъдат отвоювани от морето за справяне със „сериозния недостиг на земя“ в Хонконг.

Още по темата
Общата инвестиция в проекта ще бъде около 624 млрд. хонконгски долара (79,5 млрд. щатски долара), заяви Уон.

Новата „земя“ ще бъде създадена близо до съществуващия остров Лантау и ще осигурява 260 хил. жилищни единици, допълва същият източник. 70% от новите домове ще бъдат общински жилища.

В Хонконг живеят около 7,4 млн. души. Територията има собствени закони и валута, а традициите на прозрачност, ниски данъци и не особено затегнати регулации помогнаха за превръщането му в голям глобален финансов център. Силното търсене и слабото предлагане тласнаха цените на имотите до „недостъпни“ нива през последните години.

Въпреки че според Уон новият остров ще помогне на Хонконг „да издържи на нарастващия натиск на населението“, плановете се натъкват на критики.

Greenpeace реагира на съобщението на Уон с комюнике, в което призовава правителството по-скоро да разработи бившите земеделски райони на Хонконг, тъй като според организацията това ще бъде по-ефективна от гледна точка на разходи и по-екологична стратегия.

Джу Дзян, старши проектен директор в Greenpeace, заяви, че мярката е „стъпка назад“.

Идеята за създаване на изкуствен остров беше предложена за първи път от лидера на Хонконг Кери Лам, която заяви в обръщение от миналата година, че тя ще помогне за облекчаването на недостига на жилища.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Близо 40% от жилищата в САЩ са с изплатен ипотечен кредит