IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори в бизнес имоти в Германия залагат на жилищата

Само 13% от инвеститорите заявяват, че ще забавят инвестиционната си активност в жилищния сектор заради тавана на наемите

20:48 | 09.10.15 г.
Институционалните инвеститори в бизнес имоти в Германия залагат на жилищата

Въпреки резкия спад на първоначалната възвръщаемост институционалните инвеститори в бизнес имоти продължават да се фокусират върху жилищния пазар в Германия. Това показват резултатите от последното проучване сред институционални инвеститори, осъществено от инвестиционния консултант Engel&Volker и цитирано от онлайн изданието property-magazine.eu.

Общо 53% от участниците в проучването твърдят, че възнамеряват да увеличат дела на жилищните имоти в портфейлите си през следващите 12 до 18 месеца.

Повече от 60 на сто от респондентите смятат да вложат до 100 млн. евро в жилищни имоти, сочат още данните. Еднакво популярни сред инвеститорите са имотите и на първокласни, и на по-второстепенни локации – по 35 на сто от анкетираните се насочват към такива активи. Близо една четвърт от участниците в проучването възнамеряват да инвестират в третокласни градове.

Към момента жилищните имоти сформират 41% от инвестиционните портфейли на институционалните инвеститори. Следват офисите с 28% и търговските площи с 15%. Делът на логистичните площи и хотелите достига около 5 на сто.

Инвеститорите виждат най-голям потенциал за ръст на жилищните наеми в най-големите градове на страната. Очакваният от тях среден годишен ръст на наемите е 3,4% за водещите градове, 2,9% за по-второстепенните и 1,6% за третостепенните.

Що се отнася до строителството и продажните цени, очакванията им са най-силни да са ръстовете във водещите и второстепенните градски центрове. Що се отнася до по-малките населени места, само 27 на сто от анкетираните очакват ръстове на цените, а 47 на сто – цените да останат стабилни.

Около 80 на сто от респондентите очакват възвръщаемост от порядъка на 3,5 – 5% от индиректните инвестиции. Близо 60 на сто очакват подобна възвръщаемост и от директните си инвестиции в жилищни имоти, а 14 на сто заявяват, че ще са удовлетворени, ако получат и под 3%. Други 14% от респондентите очакват възвръщаемост от порядъка на 5,5 – 7%.

Мнозинството от инвеститорите също така не очакват въздействие върху наемите от въведения таван на растежа. Само 13 на сто заявяват, че възнамеряват да забавят инвестициите си в жилища заради ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още