Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в имоти в Китай се забавят през декември

Продажбите на имоти бележат първи скромен ръст от четири месеца насам

Инвестициите в имоти в Китай се забавят през декември

Снимка: Архив Ройтерс

През декември 2018 г. инвестициите в имоти в Китай са били на второ място по най-слаб ръст през годината, увеличавайки признаците за забавяне на имотния пазар, който е ключов двигател на икономическия растеж, съобщава Ройтерс.

Инвестициите в имоти, които са съсредоточени главно в жилищния сектор, но включват също търговски и офис площи, са нараснали с 8,2% през декември спрямо същия период на миналата година. Данните сочат забавяне и на месечна база от ръста  от 9,3% през ноември, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба.

Ръстът през декември е малко по-висок спрямо постигнатите 7,7% през октомври.

За цялата година инвестициите в имоти са се увеличили с 9,5% на годишна основа спрямо 9,7% за периода януари-ноември.

През декември продажбите на имоти по разгъната застроена площ, основен индикатор на търсенето, са се повишили само с 0,9% на годишна основа, но все пак бележат първи ръст от четири месеца. През ноември те намаляха с 5,1%.

Още по темата
За цялата 2018 г. продажбите на имоти по разгъната застроена площ са се увеличили със скромните 1,3% спрямо същия период на миналата година, сочат официални данни.

Според анализатори трайният спад на продажбите на фона на затегнатия контрол от страна на правителството за ограничаване на спекулациите може да засили нарастващия натиск върху втората по големина икономика в света.

Секторът на недвижимите имоти е ключов стълб на икономиката, така че нов спад на продажбите може да повлияе на темпа и мащаба на новите стимулиращи мерки на властите в Пекин тази година.

Анализатори прогнозират, че по-слабите продажби ще ограничат ръста на цените в идните месеци.

Набраните средства от китайските имотни предприемачи са се увеличили с 6,4% през 2018 г. на годишна основа. Ръстът е по-бавен в сравнение със 7,6% през първите 11 месеца, сочат данните на статистиката.

По разгъната застроена площ новозапочнатите жилища са нараснали с 20,5% на годишна основа спрямо 21,7% през ноември, сочат изчисления на Ройтерс.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Accor планира да открие 60 нови хотела в Африка