IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски имоти в Европа са във възход

Инвеститорите се насочват предимно към търговски центрове, фокусът е върху водещите пазари и по-големите активи

15:21 | 22.11.13 г.
Инвестициите в търговски имоти в Европа са във възход

Инвестициите в търговски имоти в Европа през първите три тримесечия на 2013 г. са надхвърлили нивата от същия период на миналата година. Секторът се е превърнал в двигател на вложенията в бизнес имоти като цяло, посочва се в нов доклад на консултантската компания DTZ.

Общите инвестиции в бизнес имоти на Стария континент за периода са се увеличили с 18% до 89,9 млрд. евро, като 21 млрд. евро (18 млрд. евро през 2012 г.) са вложени в сектора на търговските имоти.

Търговските центрове са най-привлекателни за инвеститорите, като на тях се падат близо половината (45%) от общите инвестиции в търговски имоти от началото на тази година. Общите инвестиции в търговски центрове отчитат рязък скок (27%) до 9,6 млрд. евро спрямо 7,5 млрд. евро година по-рано.

Особено атрактивен район е Великобритания, като сделките там са за 3,2 млрд. евро, или 1/3 от общите за Европа. Следва Германия с 2,7 млрд. евро. Силни нива на активност отчитат и държавите от Централна и Източна Европа, ообено Полша.

Експертите от DTZ очакват силното представяне на сектора да продължи и през последното тримесечие на тази година, както и през 2014 г. Фокусът на инвеститорите вероятно ще се задържи на трите основни пазара (Великобритания, Германия и Франция), но е възможно и насочване към Централна, Източна и Южна Европа от страна на опортюнистични фондове.

През първите три тримесечия на 2013 г. на пазара преобладават местните инвеститори, като на тях се падат близо 40% от сделките. В трансграничен план европейските инвеститори представляват 20%, като дейността им е концентрирана на пазара в Полша, където са сключени около половината от всички техни сделки.

Инвеститорите от държави извън Европа са активни в южната част на Стария континент.

Фондовете продължават да са главният играч на пазара на търговски имоти, като интересът им е съсредоточен върху големи обекти. Публичните компании за имоти като цяло търсят активи на стойност между 100 и 500 млн. долара, като тези инвестиции са разпределени равномерно между сделки на местните им пазари и извън тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още