IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски имоти в Европа ще надвишат 50 млрд. евро тази година

Апетитът на инвеститорите за риск се увеличава и интересът им се насочва към по-второстепенни активи и пазари, според консултантска компания

09:54 | 07.07.14 г.
Инвестициите в търговски имоти в Европа ще надвишат 50 млрд. евро тази година

Инвестициите в търговски имоти в Европа се очаква да надвишат 50 млрд. евро през 2014 г., прогнозират от консултантската компания CBRE.

Прогнозата се основава на броя на сделките, които вече са стартирали и се очаква да бъдат завършени до края на годината.

„Има доказателства също така, че апетитът на инвеститорите за риск се увеличава и интересът им се насочва към по-второстепенни активи и пазари. Тази тенденция ще се задържи през годината“, коментира Джон Уелъм, който оглавява звеното на компанията за инвестиции в търговски имоти в Европа, Близкия Изток и Африка.

През първото тримесечие на годината инвестициите в търговски имоти в региона са се увеличили със 7% на годишна база до 9,8 млрд. евро, сочат данните на компанията.

Водещите пазари в Европа продължават да привличат най-много инвестиции, но и периферните пазари все повече привличат вниманието на инвеститорите. Интересът към първокласните активи остава висок, но инвеститорите вече поглеждат към второстепенни активи на първокласните пазари, както и първокласни активи на периферните пазари.

В Южна Европа е отчетен 61% ръст на инвестициите в търговски активи през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година. В Ирландия е отчетен най-силният ръст на инвестициите в търговски имоти от третото тримесечие на 2007 г., показват данните на компанията.

Най-предпочитани от инвеститорите в търговски активи са шопинг центровете – те са привлекли 54% от общия обем на инвестициите в този сегмент от пазара. Делът на инвестициите в молове от общия обем инвестиции в търговски активи обаче за първи път от 2007 г. надхвърля 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още