IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори искат правителствена подкрепа за енергийна ефективност на имотите

Голяма част от бизнеса твърди, че не разполага със средства за подобряване на устойчивостта на сградите

10:17 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Две трети от изпълнителните директори на компании за имоти смятат, че правителствата трябва да предоставят финансови стимули, за да се гарантира, че сградите отговарят на новите стандарти за енергийна ефективност.

Това показват резултатите от проучване, проведено по време на форум в Лондон, организиран от Avison Young, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

По-голямата част от респондентите смятат, че правителствата трябва да предложат финансови стимули, за да може сградите да отговорят на минималните изисквания за енергийна ефективност, които влизат в сила от април 2018 г.

Повечето директори съобщават, че устойчивостта вече е интегрирана в дневния ред на компаниите им. Общо 27% от анкетираните заявяват, че устойчивостта е основна цел за бизнеса, а 51% посочват, че е част от тяхната политика за корпоративна социална отговорност.

Почти 90% от участниците в проучването казват, че са извършили подобрения на устойчивостта в своето портфолио от имоти през последните 12 месеца. Това е довело до намаляване на сметките за електричество и поддръжка.

По-голямата част от спестяванията са постигнати с мерки като обновяване на осветителните тела, инсталиране на интелигентни измервателни уреди и други подобни.

Четирима от петима анкетирани са съгласни, че с помощта на технологиите старите сгради може да се превърнат от неефективни в устойчиви. По-малко от една пета от тях обаче са инсталирали възобновяеми технологии, което подсказва, че бизнесът предпочита мерки за ефективност с по-малък финансов риск.

Малко повече от половината от анкетираните директори обаче казват, че бизнесът им ще инвестира в мерки за устойчиво развитие през следващите 12 месеца. Общо 46% от директорите съобщават, че техният бизнес не е разполагал с бюджет за подобряване на устойчивостта на портфолиото от имоти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още