IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската полиция брани политиците от гневни кредитополучатели

Граждани, които настояват за смекчаване на ипотечното законодателство, провеждат “актове на сплашване" пред домовете на членовете на кабинета

13:36 | 11.04.13 г.
Испанската полиция брани политиците от гневни кредитополучатели

Испанската полиция съобщи, че ще издигне бариери около резиденциите на политиците, за да ги предпази от протестиращите граждани, които настояват за смекчаване на ипотечното законодателство заради нарастващите принудителни извеждания на длъжници от техните жилища, съобщи CNBC.

Испанското Министерство на вътрешните работи съобщи, че е наредило на полицията да държи демонстрантите на разстояние от домовете на високопоставените представители на управляващата Народна партия.

Миналата седмица група протестиращи, включително и няколко души, принудително изведени от домовете им, демонстрираха пред дома на вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария. Някои от хората дори разказваха историите си с помощта на мегафон.

От 2008 г. насам възбраните върху имоти в Испания са се увеличили четири пъти заради тежкото състояние, в което изпадна икономиката, и високата безработица, сочат официалните данни. През миналата година процедурите по налагане на възбрани върху имоти, открити от съдилищата, са нараснали с 18 на сто в сравнение с предходната година.

Протестните групи, ръководени от обединението Платформа на жертвите на ипотеки, твърдят, че протестите са мирни, въпреки че се провеждат своеобразни “актове на сплашване”, както самите те определят акциите си. Те настояват да се облекчи законодателството, което регламентира ипотечното кредитиране, тъй като то е най-строгото в Европа и предвижда кредитополучателите да изплатят на банките задължението си в пълен размер дори в случаите, когато финансовите институции са иззели и продали жилищата им.

Сплашващите демонстрации обаче никак не се харесват на премиера Мариано Рахой и представителите на властта, които на няколко пъти осъдиха протестите. Кабинетът обаче успя да вбеси още повече активистите, като реши да премахне текстовете от законопроект за изменение на ипотечното законодателство, които предвиждаха дълговете на кредитополучатели да бъдат отписвани, след като имотите им станат собственост на банките. Заради това решение на управляващите хиляди хора отново излязоха на улицата.

Заради строгото законодателство обаче Испания е една от страните с изключително нисък дял на проблемните ипотеки – около 3,5% от отпуснатите кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още