Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищата за продажба в Канада достигнаха рекордно ниско ниво

През 2021 г. купувачите в страната са придобили рекордните 667 хил. жилища

Жилищата за продажба в Канада достигнаха рекордно ниско ниво

Снимка: Bloomberg LP

Безпрецедентната треска за имоти оставя Канада с най-малкия брой жилища за продажба от поне четвърт век, предава Bloomberg.

Страната е имала около 86 хил. жилища за продажба към края на декември, сочат сезонно изгладени данни на Канадската асоциация за недвижими имоти. Това е всичко, което е останало, след като купувачите са придобили рекордните 667 хил. жилища през 2021 г., с около 20% повече спрямо предишния годишен рекорд.

На фона на намаляващото търсене цените са нараснали с 2,5% през декември спрямо предходния месец и са нагоре с рекордните 26,6% спрямо година по-рано.

„В момента в Канада има по-малко обяви за продажба на имоти от всеки друг период в историята“, казва Шаун Кеткарт, старши икономист на борда за недвижими имоти, в прессъобщение, придружаващо данните. „Затова за съжаление, проблемът с достъпността на жилищата, пред който е изправена страната, вероятно ще се задълбочи, преди да се подобри“, допълва той.

Данните за страната са в унисон с тенденциите на най-скъпите пазари в Канада Торонто и Ванкувър от по-рано същия месец, където наличните жилища са намалели до безпрецедентно ниски нива. Това засилва мненията, че недостигът на национално ниво подкрепя повишаването на цените, които стават недостъпни за много работещи канадци в най-големите градове, независимо дали купуват или наемат.

Ситуацията, която все повече е оприличавана на жилищна криза, кара политиците да започнат да търсят решения. Сега средната цена на жилищата в Канада е 811 700 канадски долара (около 648 хил. щатски долара).

„Държавните ръководители започват да говорят правилно, но сега трябва да действат, за да променят курса, по който сме поели“, коментира Кеткарт от борда за недвижими имоти. „Агресивен национален стремеж за изграждане на повече жилища е това, което ще разреши проблема, но вероятно ще са необходими повече сгради, отколкото сме строели някога“, допълва той.

Междувременно при толкова малко останали имоти за покупка в Канада темпът на продажбите се забавя. Броят на месечните сделки почти не се е променил през декември спрямо ноември, въпреки че той все пак е бил най-високият за продажбите през последния месец от годината в историята.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Това се нарича разрушаване на пазара. Няма продавачи, но няма и купувачи. Мъртво изчакване
0
 
0
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Това се нарича разрушаване на пазара. Няма продавачи, на нова и купувачи. Мъртво изчакване
1
 
3
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Стана тя. Сега и Канада ще се включи. Половината желязо и цимент отива в Китай. Щото жълтаците строят комунизма си. Сега и Канада иска повече. САЩ иска повече. Развиващият се свят иска повече. Байдън ще прави и обновява инфраструктура за трилиони. Цените на суровините и енергийните източници май с години ще са нагоре. Поради търсене. Относно сделките - в САЩ и КАНАДА имаме 20 и 26 процента ръст на цените. Естествено ще се стряскат хората. Трай коньо за зелена сделка и евтини имоти. Кви зеленини бе хора. Строителството е огромен генератор на парникови газове и огромен замърсител в т.ч. на вода, въздух. Светът се е побъркал. Лесните пари - набързо напечатани и без лихва подлудиха света.

Още от По света
Airbnb се оттегля от Китай от 30 юли