Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищният пазар в САЩ е изненадващо активен по време на пандемията

Той обаче все още е изправен пред големи рискове, коментират специалисти отвъд океана

Жилищният пазар в САЩ е изненадващо активен по време на пандемията

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Затворени от сутрин до вечер в домовете си, изненадващ брой американци решават, че пандемията е страхотен момент да се преместят в по-голямо жилище, пише Bloomberg.

Такава е ситуацията при Лий Уитакър, вицепрезидент на Pacesetter Homes. След блокадата заради коронавируса малката компания за жилищно строителство в Тексас се готвела за най-лошото. Така и станало, бизнесът регистрирал спад през април. След това през май се случило нещо неочаквано. Продажбите били с 30% над собствените прогнози на компанията преди кризата за този месец.

Много собственици на съществуващи жилища не продават, което често превръща компаниите за жилищно строителство като Pacesetter в най-добрия източник за наличности. Лихвите по ипотеките са на рекордно ниско равнище. А някои купувачи на жилища си казват, че щом трябва да прекарват повече време у дома, се нуждаят от по-голяма площ.

„Справяме се доста добре в момента и честно казано сме много изненадани от това“, казва Уитакър.

Ръководителите на Pacesetter възприемат новите реалности. Вместо отворен план, може би някои строителни компании ще искат Zoom стаи или домашни класни стаи, казва Уитакър. Компаниите в индустрията използват виртуални огледи и безконтактно финализиране, за да запазят притока на сделки.

Още по темата
Продажбите на нови жилища, които са относително малък дял от пазара, отбелязаха изненадващ ръст миналия месец, а наличностите на компаниите за жилищно строителство растат през последните седмици. Това засилва оптимизма, че жилищният пазар, който се готвеше за гореща пролет преди замръзването заради вируса, ще се възстанови по-бързо от очакваното.

„Жилищният пазар следва V-образно възстановяване, в това няма никакъв спор – колкото бързо спадна, толкова бързо се завръща. Но все още има големи рискове“, коментира Али Уолф, главен икономист в Meyers Research.

Трудно е да се каже колко време ще продължи привидното възстановяване. Сигналите са смесени. Договорите за покупка на съществуващи жилища са намалели с 22% през април, достигайки рекордно дъно. Но молбите за жилищни кредити, които нарастват шест последователни седмици, се върнаха на нивата от началото на март, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Тендай Капфидзе, главен икономист в LendingTree, е скептичен относно възстановяването. Жилищният пазар не може да процъфтява с икономика, която вече загуби 40 млн. работни места, казва той.

„Мисля, че предстоят проблеми. Не бих казал, че жилищният пазар се завръща. Имал съм някои интересни месеци, но нека видим как ще се справи пазарът“, отбелязва Капфидзе.

Книжата на компаниите за жилищно строителство са яхнали вълната на оптимизма на инвеститорите. S&P индексът за жилищното строителство е нараснал близо два пъти от срива на 23 март и сега е надолу само с 2,8% от началото на годината.

В някои отношения Toll Brothers въплъщава смесените послания от възстановяването на жилищния пазар през последно време. Компанията за строителство на луксозни жилища съобщи миналата сряда, че поръчките са намалели с 22% през второто тримесечие заради резкия срив от 16 март насам.

Но депозитите на купувачите, които компанията смята за водещ индикатор, са нагоре с 13% на годишна основа през май и са достигнали най-високото си ниво от 2005 г. насам миналата седмица, съобщи компанията. След като обяви резултатите, цената на акциите й рязко се увеличи в началото на борсовата търговия в Ню Йорк миналия четвъртък, но в крайна сметка завърши деня със спад. Тя е намаляла с 18% тази година, което е доста над средното свиване от 5,8% за S&P 500.

Тъмните облаци са надвиснали над жилищния пазар. Загубените работни места удариха особено тежко служителите с по-ниски доходи в търговията, хотелиерството и ресторантьорството, но пазарът на недвижими имоти може да бъде подложен на нарастващ натиск с пренасянето на безработицата към хората с по-високи доходи.

Стив Хилтън, главен изпълнителен директор на базираната в Аризона компания Meritage Homes, съобщи неотдавна, че 40% от американците, които наскоро са останали без работа, печелят под 40 хил. долара на година, а хората, които работят в хотели и ресторанти, „обичайно не са наши купувачи“. Същото вероятно важи и за Toll, където клиентите плащат средно над 800 хил. долара за нови жилища.

Купувачите на жилища вече са изправени пред предизвикателства. Кредитирането се затяга, а изгодни сделки не се намират особено лесно. Преди кризата имаше недостиг на достъпни жилища и той се влоши, тъй като много продавачи решиха да изтеглят офертите си от пазара. На някои места, където предлагането на жилища е най-ограничено, се стига до ожесточено наддаване, включително в Сан Франциско и Бостън.

Много от хората, които кандидатстват за ипотечни кредити, стремейки се да се възползват от ниските лихви, може да не отговорят на изискванията или да намерят нещо подходящо в техния ценови диапазон, казва Матю Пойнтън, икономист в областта на недвижимите имоти в Capital Economics. Възстановяването на продажбите може да бъде отложено за по-късно тази година, допълва той.

Засега жилищният пазар се справя по-добре от очакванията по време на пандемията. Но увеличаването на безработицата и очакваното дълго възстановяване на икономиката може да попречат на скока.

„Трудно ще видим силен ръст на жилищния пазар, докато не започне по-добро възстановяване на пазара на труда“, смята Дейвид Берсън, главен икономист в компанията за застрахователни и финансови услуги Nationwide.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Апартаментите стават новото горещо начинание в Силициевата долина