Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищният пазар във Великобритания изпадна в пролетна умора

Цените на имотите в страната през април са намалели с 3,1% спрямо март

Жилищният пазар във Великобритания изпадна в пролетна умора

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на имотите във Великобритания са намалели с 3,1% през април спрямо март и с 0,1% спрямо предходното тримесечие, показва индексът на британската банка Halifax, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

На годишна основа цените на имотите в страната са нараснали с 2,2%, с което средната цена на жилищата е достигнала 220 962 паунда (251 200 евро), сочат данните на Halifax. Банката прогнозира, че цените може да останат непроменени през 2018 г., а в най-добрия случай да нараснат с 3%.

Индексът показва волатилността на жилищния пазар във Великобритания в момента. Въпреки че данните за един месец не могат да очертават тенденция, фактът, че цените се понижават леко на тримесечна основа, а годишният ръст продължава да се забавя показва, че тази година няма традиционен пролетен скок.

Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax, отбеляза, че годишният ръст на цените на жилищата през април е намалял спрямо 2,7% през март и както тримесечният, така и годишният ръст се е забавил след достигането на пика през есента на миналата година.

Още по темата
„Търсенето на жилища намаля в първите месеци на 2018 г. със спад както на одобрените ипотечни кредити, така и на продажбите на завършени жилища. Запасите от жилища, измервани като наличности от жилища за продажба и нови проекти, също  са много ниски“, допълва Гали.

„Въпреки това британският трудов пазар се представя силно, като безработицата продължава да намалява, а заплатите най-сетне започват да растат. Тези фактори трябва да помогнат за намаляване на натиска върху финансите на домакинствата и в резултат на това очакваме годишният ръст на цените да остане в прогнозираните ни граници от 0% до 3% тази година“, отбелязва Гали.

Имотни експерти смятат, че в момента се наблюдава липса на доверие в жилищния пазар. Според Джонатан Хопър, управляващ директор на Garrington Property Finders, продавачите трябва да се приспособят към нереалистичните офертни цени и според него новите жилища, които в момента излизат на пазара, са с много по-разумна цена.

„Въпреки липсата на жилища за продажба повечето купувачи няма да се поколебаят да се откажат от имот, ако смятат, че е надценен. Сделки се сключват за точните домове на точната цена, но в тази среда никой не може да очаква бързо ускоряване на цените с изключение на най-евтините райони“, смята Хопър.

Джеф Найт, директор на маркетинговите изследвания във Foundation Home Loans, също насочва вниманието към амбициозните продавачи в момент, когато купувачите са предпазливи. „Несигурността остава причина за безпокойство и за двете страни. С последните промени в кабинета е ясно, че решенията, очертани в Бялата книга за жилищната политика, трябва да бъдат приведени в действие, за да разрешат съществуващото безпокойство“, казва Найт.

„Не се наблюдава липса на търсене от купувачите на имоти, които запазват високо равнище на активност, така че осигуряването на по-голям избор и висококачествени жилища за хората, които искат да наемат или да закупят имот, е от ключово значение с наближаването на летния сезон“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Емирът на Дубай иска да придобие някои от най-луксозните хотели в Европа