Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как Амстердам задържа достъпността на жилищата си?

Градът планира да запази една трета от новопростроените домове за социални жилища

Как Амстердам задържа достъпността на жилищата си?

Снимка: Pixabay.com

Инвеститорите влагат все повече капитали в Амстердам заради растящите цени на жилищата, а властите в холандската столица обмислят как да задържат достъпността на домовете за местните жители, пише Bloomberg.

В града с население от около 845 хил. души, известен с каналите и велосипедите си, се намират централите на компании като Adyen, ING Group и Royal Philips. От 2008 г. насам нови 10 хил. души на година се установяват в Амстердам. Местните жители се тревожат, че притокът на „бежанци“ след Brexit и чужденци от други части на света ще подложи на натиск пазара, който вече изпитва недостиг на предлагане.

През май новите власти в Амстердам представиха амбициозни планове да осигуряват допълнителни 7500 жилища годишно до 2025 г. В същото време градът иска една трета от новопостроените домове да бъдат предназначени за социални жилища, в които наемите да не надхвърлят 711 евро (825 долара) на месец. Мярката може да намали привлекателността на пазара както за инвеститори, така и за строителни предприемачи. Но представителят на Социалистическата партия в градските власти Лорънс Ивенс, който отговаря за жилищната политика, е невъзмутим.

„Не искаме да се превърнем в Ню Йорк с много богати и бедни хора и малцина между тях. Затова опитваме да поправим нещата чрез ново строителство“, казва Ивенс.

В момента за над 40% от жилищата в Амстердам е определен таван на наемите от 711 евро на месец, а около половината от жителите на града разполагат с доходи, които биха им позволили да се нанесат в подобни жилища, смята Ивенс. Домакинства с брутен доход от 60 хил. евро на година, с какъвто разполагат около 75% от жителите на града, не могат да намерят жилище в Амстердам без помощ. Според политика от Социалистическата партия този дисбаланс е причина градските власти да насочат вниманието си към осигуряването на жилища за хора с ниски или средни доходи.

Амстердам трябва да се справя и с недостига на жилища под наем в т. нар. среден сегмент – домове с наем между 711 и 971 евро на месец. Причината отчасти е, че хората купуват апартаменти с инвестиционна цел, като добавят повече стаи, за да побират повече хора на много по-висока цена, казва официалният представител. В този сегмент ще бъдат изградени допълнителни 1670 нови регулирани жилища под наем на година, отбелязва Ивенс.

Още по темата
„Градът стана по-скъп, защото повече хора искат да живеят тук, а също и защото много компании имат желание да инвестират тук“, отбелязва той.

Според Ивенс миналата година жилищата в Амстердам са се увеличили по-бързо от домакинствата, но цените все пак са скочили. През второто тримесечие на годината цените на жилищата са се повишили с 19% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Холандската асоциация на брокерите на недвижими имоти NVM.

Инвеститорите протестират

Новите регулации на жилищния пазар предизвикаха критики от инвеститори като главния изпълнителен директор на Vesteda Гертан ван дер Баан. Според него с налагането на таван на наличните жилища на пазара властите в града тласкат цените на имотите още нагоре.

Ивенс е чувал подобно недоволство, но не смята, че интересът на инвеститорите към обществени поръчки е намалял. Според него по-обезпокоителен е недостигът на строителни работници и строителни площадки. „На този етап съм по-разтревожен от липсата на строители, отколкото дали инвеститорите искат да влагат средства“, казва той.

Дори да са налице елементите за осигуряване на жилища за всички, които искат да живеят в Амстердам, остава въпросът дали градът желае това, казва Ивенс. Холандската столица достига лимита си на много фронтове, особено на фона на усилията да запази характера си на място, където хората карат колело до работа, а социалната сплотеност е ценена.

Заради нарастването на цените градът е застрашен от балон. Амстердам е сред шестте града в света с най-висок риск от имотен балон, показва класация на UBS Group.

“Независимо дали има балон или не, това е част от риска за инвеститорите, но също и за собствениците на жилища и за града. Гледам сериозно на този въпрос, на този етап не виждам признаци на балон в идните години“, казва Ивенс.

Това обаче не му пречи да съветва познатите си да не купуват. „Не съветвам приятелите си да купуват жилище на този етап, защото мисля, че трябва да достигнем пика на пазара в определен момент. Но когато гледам пазара, виждам, че цените продължават да растат“, отбелязва Ивенс. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
Blueberry до: studioaa
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Сравняваш пазарни цени, а повечето наеми са субсидирани при тях:

https://www.government.nl/topics/housing/rented-housing
Social housing
Approximately 75% of the 3 million rental homes in the Netherlands belong to housing associations. These associations are responsible among other things for letting social housing, defined as homes for which the initial monthly rent is under the rent limit for liberalised tenancy agreements (private sector) (in Dutch) ; the current limit is €710.68 (in 2016). Each year, housing associations must let 80% of their vacant social housing to people with an income of up to €35,739 (in 2016) and 10% to people with an income of between €35,739 and €39,874 (in 2016) . The associations may let 10% of their social housing to households with higher incomes.
2
 
3
 
1
преди 8 месеца
Жилищата в Амстердам са все още достъпни са със средна цена от 400 хил. евро за 80 квадратни метра. Цените са скочили с около 60% спрямо 2008. За сравнение 80 реални квадратни метра в София струват средно 150 хиляди евро и цените са скочили с 60% средно от 2008 насам колкото в Амстердам. Но от гледна точка на достъпност Амстердам е супер евтин в сравнение със София понеже там всеки печели поне 45 хил. евро годишно в сравнение с 6.5 хил. евро средно за София. Сами можете да си представите как например наем от например 1500-2000 евро месечно в Амстердам за голям апартамент в София би бил около 700-800 месечно за подобен имот, а доходите са 7-8 пъти по-ниски у нас. Значи ако в Амстердам беше скъпо като в София един апартамент от 80-100 кв.м. супер луксозен по нашите стандарти би се наемал за 6-8 хил. евро на месец, а не за 1500-2000. За сравнение само Дъблин има по-скъпи имоти от софийските в целия ес, нито Париж, нито Берлин, нито Рим имат такова извънземно ценообразуване на софийското...

Още от По света
Кипър започва да строи „достъпни” жилища на фона на луксозните небостъргачи