Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Карни: Без сделка за Brexit цените на жилищата ще се понижат с 35%

Лихвените проценти ще нараснат, вместо да намалеят, предупреждава още гуверньорът на Английската централна банка

Карни: Без сделка за Brexit цените на жилищата ще се понижат с 35%

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни заяви на среща с министри от правителството, че без сделка за Brexit лихвените проценти ще нараснат, вместо да намалеят, а цените на жилищата ще се понижат с над 35%, съобщава Bloomberg.

Карни участва в заседание на кабинета в четвъртък, на което бяха очертани плановете на АЦБ за хаотично излизане от Европейския съюз. Той е заявил пред присъстващите, че напускане на съюза без споразумение ще доведе до спад на стойността на паунда и по-високи мита, което ще тласне инфлацията нагоре. Това ще затрудни намаляването на разходите в подкрепа на икономиката, както АЦБ направи след гласуването за Brexit през 2016 г., съобщиха източници, пожелали да останат анонимни.

Ръководителите на централната банка, които намалиха лихвените проценти до рекордно ниско ниво от 0,25% през август 2016 г., ги повишиха два пъти от миналата година, за да поддържат под контрол инфлацията.

Още по темата
Карни е заявил също, че без сделка за Brexit цените на жилищата ще намалеят с над 35%, а лихвите по ипотеките ще нараснат. АЦБ съобщи преди време, че стрес тестовете ѝ са показали, че банките могат да се справят с най-лошия сценарий.

Times съобщи по-рано подробности от срещата, а според Guardian Карни е предупредил, че край на преговорите с ЕС без сделка за Brexit ще бъде толкова катастрофален за британската икономика, колкото финансовата криза от 2008 г.

Министърът на финансите Филип Хамънд заяви миналата седмица, че Карни ще остане гуверньор на АЦБ още седем месеца, за да осигури приемственост по време на прехода за излизане от ЕС. Великобритания трябва официално да напусне съюза през март 2019 г.

Ролята на Карни в дебата за Brexit поражда противоречия. Някои го смятат за стълб на стабилността след референдума, а евроскептиците го критикуват заради прекомерната му намеса в политическия дебат и твърде мрачните му прогнози.

Карни участва в заседанието на министрите, след като Комисията по паричната политика на АЦБ гласува единодушно в четвъртък да запази непроменени основните лихвени проценти на 0,75%, след като ги повиши на последната си среща в началото на август. Той потвърди, че Brexit е най-голямото предизвикателство занапред и че несигурността около бъдещето на Великобритания извън ЕС е нараснала.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
panther до: dakl
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Бивш световен хегемон в момента блюдолизец на залязващ хегемон и с *** политици.
1
 
4
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Участта на всички залязващи държави е сходна, но на бившите световни хегемони е трагична и катастрофална.Съдба!
3
 
8
 
1
преди 8 месеца
Звучите все едно, че това е нещо лошо. Аз съм абсолютно убеден, че младите британци на възраст 18-40 биха приветствали срив в цените на жилищата, не с 35%, а дори с 90%. Изявлението на Карни реално е потвърждение, на това, че сделка със социалисти и интернационалисти не трябва да се прави никога...

Още от По света
Най-големият собственик на имоти в света обръща поглед към Източна Европа