Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китай се тревожи от балони на имотния и на чуждестранните фондови пазари

Силното възстановяване на китайската икономика подклажда ентусиазма на купувачите на жилища в страната

Китай се тревожи от балони на имотния и на чуждестранните фондови пазари

Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на китайската Банкова и застрахователна регулаторна комисия Гуо Шуцин изрази притеснението си от рискове за балони на глобалните финансови пазари и в имотния сектор в страната, засилвайки опасенията за още по-голямо затягане на втората по големина икономика в света, предава Bloomberg.

След изказването му фондовите пазари в Азия регистрираха спад.

Балони на американския и европейските пазари може да се спукат, защото се движат в противоположна посока на икономиките и ще трябва да се изправят пред корекции „рано или късно“, коментира Гуо, който е и партиен секретар на централната банка, на брифинг в Пекин във вторник.

Китайските финансови регулатори опитват да постигнат труден баланс между опитите за ограничаване на рисковете у дома и същевременно намаляване на негативното въздействие от чужбина в момент, когато икономиката се отваря по-широко за чуждестранния капитал. Банковата и застрахователна регулаторна комисия пое ангажимент през януари да „изпреварва системните рискове“, след като постави таван върху банковото кредитиране на имотния пазар, намали сенчестите банкови дейности и постигна победа в успокояването на силния ръст на peer-to-peer кредитирането (практиката да се отпускат кредити на физически лица и компании чрез онлайн платформи, свързващи директно кредитора с кредитополучателя – бел. ред.)

„Китайската парична политика не е толкова облекчена като в САЩ и Европа“, коментира Стивън Люн, изпълнителен директор на Uob Kay Hian (Hong Kong) Ltd. „Новото изявление ще създаде безпокойство за ново затягане“, допълва той.

“Твърдението на Пекин, че ралито на пазарите в чужбина е балон няма да помогне на нагласите към пазара в Хонконг, който регистрира силни притоци на средства от континенталната част“, казва Кастор Пан, ръководител на изследванията в Core Pacific-Yamaichi.

Регулаторите наблюдават притоци на капитали в Китай, където икономиката все още расте, а лихвите са по-високи, въпреки че размерът и скоростта на подобен приток на средства остават контролируеми за момента, заяви Гуо.

Водещият китайски банков регулатор атакува и финтех сектора, заявявайки, че платформи, които предлагат банкови услуги, трябва да се съобразяват със същите капиталови изисквания като традиционните кредитори за ограничаване на рисковете. Регулаторът поставя различни крайни срокове за всеки вид услуга, като най-дългият гратисен период е не повече от две години, отбеляза Гуо, без да влиза в повече подробности.

Той също така заяви, че балоните на имотния  пазар в Китай остават относително големи, тъй като много хора купуват жилища с инвестиционна или спекулативна цел, което е „много опасно“.

Още по темата
Силното възстановяване на икономиката в съчетание с ръст на кредитирането и възобновен страх от пропускане на нещо подклаждат ентусиазма на купувачите в най-големите градове в Китай въпреки по-строгите ограничения тази година. Властите реагираха с политики за охлаждане на индустрията, включително нов механизъм за банково кредитиране на недвижимите имоти и нови правила за наддаване на терени, целящи да ограничат силно растящите разходи за земя.

Въпреки това цените на жилищата на вторичния пазар, който е изправен пред държавна намеса, са нараснали с най-бързия си темп от 18 месеца насам през януари, показаха официални данни от миналата седмица. Цените на съществуващите жилища в някои популярни проекти в Шанхай са скочили с над 30% миналата година, сочат данни на China Real Estate Information.

„Изказването на Гуо отразява факта, че Пекин иска много стабилен финансов пазар. Стабилизирането е крайната цел на неговата парична политика“, отбелязва Линус Ип, стратег във First Shanghai Securities.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищата в Китай отчитат най-силното поскъпване от 7 месеца