IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще бори недостига на жилища в големите градове

Пекин ще осигури предлагането на земя за построяването на 1,5 млн. апартамента

09:03 | 11.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пекин ще предложи на пазара 6 хил. хектара земя за жилищно строителство до 2021 г., за да успее да покрие търсенето на пазара за 1,5 милиона единици жилища, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на китайската информационна агенция Xinhua.

Пекинската общинска комисия за градското планиране, земята и управлението на ресурсите заяви, че тази година ще предложи 1 200 хектара, които ще бъдат достатъчни за построяването на 300 хил. апартамента.

От земята, която ще бъде предоставена за строеж през следващите пет години, 70 на сто ще бъде за жилища, които ще бъдат частна собственост, а останалите ще бъдат използвани за жилища под наем. 

Официални лица поясняват, че използваната земя ще бъде отчасти държавна и отчасти - общинска.

Министър-председателят на Китай Ли Къцян подтиква големите градове, които са под натиск от рязко покачване на цените на жилищата, да увеличат предлагането на земя според нуждите, докато управляващите се борят с излишното предлагане на имоти в по-малките населени места.

За да се облекчат замърсяването и задръстванията в Пекин, правителството обяви специална нова икономическа зона в сериозно замърсената провинция Хъбей, където индустриите и други функции, освен административните, могат да бъдат преместени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още