IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай отчитат най-бърз ръст от пет години през 2016 г.

Темповете на увеличение обаче се забавят, очаква се това да натежи на растежа като цяло

10:24 | 19.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Цените на новите жилища в Китай са нараснали с най-бърз темп от 2011 г. през миналата година, но са забавили ръста през декември, което поне донякъде успокоява опасенията за балон, предава Ройтерс, като се позовава на данни на китайската национална статистика.

Цените в Шънджън, Шанхай и Пекин – трите водещи града в Китай, са се увеличили съответно с 23,5%, 26,5% и 25,9% в сравнение с 2015 г. В някои второстепенни жилища увеличението надвишава и 50%.

Същевременно през декември годишният ръст на цените на новите жилища се забавя до 12,4%, а за месеца – до 0,3%, отчита още статистиката. Забавянето на повишенията се дължи на ограниченията за покупка на жилище и теглене на ипотечен кредит, въведени от много от местните администрации.

За тази година очакванията са цените на жилищата в Китай да забавят ръста си до средно малко над 4%, а инвестициите в сектора на имотите – до 5,4%. Това обаче поражда опасения за икономическия растеж.

По-силният от очакваното икономически растеж през 2016 г. получи тласък точно от сектора на имотите и строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още