Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китай забранява най-високите небостъргачи заради проблеми с безопасността

Забраната се отнася за сгради с височина над 500 м

Китай забранява най-високите небостъргачи заради проблеми с безопасността

Снимка: Bloomberg LP

Китай забранява строителството на най-високите небостъргачи, за да гарантира безопасността, заради нарастващи опасения за качеството на някои проекти, предава Bloomberg.

Забраната се отнася за сгради, които са с височина над 500 м, съобщи Националната комисия за развитие и реформа. Местните власти ще трябва също стриктно да ограничат строителството на кули, които са с височина над 250 м.

Още по темата
Комисията се позова на проблеми с качеството и рискове за безопасността в някои проекти, произтичащи от разхлабен контрол. 72-етажна кула в Шънджън беше затворена през май за проверки след съобщения за необяснимо клатушкане, което засили опасенията за стабилността на една от най-високите сгради в технологичния хъб.

Строителството на сгради над сто метра трябва да отговаря строго на размерите на града, където се намират наред с осигуряването на възможност за спасяването им от пожар, съобщи комисията.

„Правим го основно по съображения за сигурност“, казва Цяо Шътун, доцент по право от Хонконгския университет, който изследва имотни и градски закони. Изключително високите сгради „са по-скоро емблематични проекти за кметове и не са непременно ефективни“, допълва той.

Миналата година властите наложиха „принципна“ забрана на нови кули над 500 м. В света има само десет сгради, които надхвърлят тази височина, и пет от тях се намират в континенталната част на Китай, включително 632-метровата Shanghai Tower, сочат данни на Съвета за високи сгради и градски хабитат.

Клатушкането на SEG Plaza през май накара местните власти да започнат проверка, а американското консулство в Гуанджоу призова американците да избягват района. Разпространени видео записи показаха бягащи хора. Сградата остава затворена.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Турция очаква 7,5 млрд. долара от продажби на имоти на чужденци тази година