Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китайци, руснаци и турци се възползват най-често от "златните визи" в Гърция

Гърция дава петгодишно разрешително за пребиваване, а в някои случаи и гражданство, на чужденци, вложили поне 250 хил. евро в имоти

Китайци, руснаци и турци се възползват най-често от "златните визи" в Гърция

Снимка: Архив Ройтерс

Китайци, руснаци и турци са сред първите три националности, които инвестират най-много на пазара на имоти в Гърция с цел получаване на разрешителни за постоянно пребиваване (схемата „златна виза“), пише онлайн изданието GlobalPropertyGuide.

Гърция дава петгодишно разрешително за пребиваване, а в някои случаи и гражданство, на чужденци, вложили поне 250 хил. евро в имоти. Визи получават също и съпрузите на инвеститорите и децата им на възраст под 21 години.

От стартирането на схемата общо 4 193 чужденци са получили разрешителни или гражданство, включително 797 китайци.

Руски граждани са купили 359 имота и са получили 802 визи за себе си и членовете на семействата си. Турски граждани са си осигурили 317 визи чрез 137 сделки.

Ливанци, египтяни, иракчани, украинци, сирийци, американци и йорданци също са сред националностите, които най-често се възползват от възможността.

След закупуване на имоти по схемата не е задължително чужденците да живеят в имота. Те могат да подновят разрешението за пребиваване след пет години. Много от тези чуждестранни граждани са отдали под наем имотите или ги използват като ваканционен дом.

Изданието посочва, че подобни схеми се изпълняват и в няколко други държави в Европа. В Кипър например обаче се планират ограничения за брокерите на имоти, включени в програмата, заради медийни публикации, че влиятелни лица, разследвани за корупция в родните си страни, са получили кипърски визи след „съмнителни“ инвестиции.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Емирът на Дубай иска да придобие някои от най-луксозните хотели в Европа