Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Коронакризата ще забави жилищния пазар във Франция

Очаква се спад както на търсенето, така и на предлагането на имоти, казват брокери

Коронакризата ще забави жилищния пазар във Франция

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Френски брокери на недвижими имоти очакват сделките с жилища да намалеят с около 8% тази година, тъй като икономическата несигурност заради коронавирусната пандемия кара продавачите да се колебаят и затруднява някои купувачи да получат финансиране, предава Bloomberg.

Продажбите на съществуващи жилища във Франция се очаква да намалеят до 900 хил., най-ниското ниво от пет години, спрямо 980 хил. през 2020 г., сочат данни на националната федерация за недвижими имоти FNAIM.

Ниските лихви ще продължат да подкрепят цените на жилищата, а доверието на домакинствата и развитието на икономиката ще бъдат от ключово значение за броя на трансакциите, отбелязва федерацията. Финансовият министър Брюно льо Мер прогнозира трудно първо тримесечие за френската икономика с възможен значителен скок през второто полугодие.

„Развитието на икономическата ситуация, безработицата, затрудненията, спадът на платежоспособността на някои купувачи ще бъдат от решаващо значение за нивото на трансакции“, коментира вицепрезидентът на FNAIM Лоик Кантен на пресконференция. „Насочваме се към по-малко налично предлагане на пазара и може би ще нарасне броят на домакинствата със затруднения за финансиране на покупките си“, допълни той.

Допитване през декември сред членовете на федерацията установило, че 47 на сто са наблюдавали ръст на отказите от банките за отпускане на жилищни кредити през 2020 г., основно заради общото затягане на ограниченията за кредитирането.

Още по темата
Висшият съвет за финансова стабилност на Франция смекчи през декември някои от препоръките си за жилищните заеми, като повиши тавана на заеманите средства спрямо доходите и позволи по-голям дял от заемите да се отклоняват от най-добрите практики.

Но според FNAIM предпазливостта на банките, особено относно купувачите на жилища, които работят в засегнати от кризата индустрии, може да е едно от основните препятствия за пазара през 2021 г. Френската банкова федерация съобщи в имейл, че банките целят „да предотвратят свръхзадлъжняване“.

Очаква се цените на жилищата във Франция да останат стабилни тази година, а както търсенето, така и предлагането да намалеят. Това ще се случи след ръста от 4% миналата година, когато пазарът остана „забележително устойчив“ въпреки кризата и породените от нея мерки за блокада, каза председателят на FNAIM Жан-Марк Торолион.

Цените на жилищата във Франция са нараснали с около 18% през последните десет години до средно 2807 евро на квадратен метър през 2020 г., сочат данните на федерацията.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Работното място, в което ще се завърнем, ще е хибридно между дом и офис