Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Магазини на Metro в Румъния и Словакия привличат силен интерес от инвеститорите

Веригата продава имотите в сделка, оценявана на 200 млн. евро, и ги наема обратно за срок от 12 години

Магазини на Metro в Румъния и Словакия привличат силен интерес от инвеститорите

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Портфейлът на германската верига за бързооборотни стоки Metro от девет магазина в Румъния и пет в Словакия е привлякъл 15 оферти от потенциални купувачи. Това може да се превърне в една от най-големите имотни трансакции в Централна Европа през тази година, като ориентировъчната цена на портфейла е 200 млн. евро, пише онлайн изданието PropertyEU.

Имотното подразделение на Metro, Metro Properties, наема обратно обектите за търговия на едро с храни, които са с обща площ от около 200 хил. кв. м, за срок от 12 години. Смята се, че пакетът е привлякъл интерес от германски институционални инвеститори наред с други кандидати.

Metro, чиято централа се намира в Дюселдорф, беше първата международна компания за търговия на дребно, която навлезе на румънския пазар след 1989 г. Към момента компанията притежава общо 30 магазина в страната, както и шест в Словакия.

Общо германската верига оперира около 680 магазина в 24 страни в Европа и Азия. У нас компанията управлява 11 магазина и една снабдителна база.

Още по темата
Макар че бизнесът й беше засегнат от ограниченията заради COVID-19 през първото тримесечие, той се възстанови бързо. Новите финансови данни на компанията показаха годишна печалба за 2019/2020 г. от над 1 млрд. евро, а на ежегодното си общо събрание през февруари тази година групата съобщи, че навлиза в „нова фаза на растеж“.

Не за първи път Metro ще сключи сделки за продажба и обратно наемане в Европа. През 2019 г. Metro Properties продаде и нае обратно магазини Metro и Makro в Централна и Източна Европа. Портфейлът включваше 11 актива в Полша, Унгария и Чехия и беше придобит от FLE Vienna, филиал на френската инвестиционна компания LFPI Group. Общият обем на приходите от продажбата надхвърли 250 млн. евро.

Освен това през 2018 г. тя продаде на фонда LaSalle Investment Management’s Encore+ портфейл от магазини Makro в Испания и ги и нае обратно за срок от 15 години. Тогава LaSalle изрази силна вяра в бъдещето на трите градски локации на Makro, като отбеляза, че има потенциал за ръст в дългосрочен план заради редица мащабни проекти в строеж в съседните райони.

Макар че COVID-19 е изпитание за повечето търговци на дребно, Metro Properties успява да придвижи плановете за Metro Campus – урбанизационен проект на терен от 92 декара в северната част на Дюселдорф, където се намира централата й.

Амбицията й е да комбинира живот, работа, развлечения и търговия в един квартал. Кампусът ще осигурява устойчиви жилища и работни пространства. В центъра на района ще се намира международната централа на Metro AG и в него ще се допускат малко коли.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Защо жилищни проекти в Стокхолм от 30-те години са толкова търсени днес