IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marriott купува Starwood Hotels за 12,2 млрд. долара

Сливането ще създаде най-голямата хотелиерска компания в света с над 1,1 млн. стаи в над 5 500 локации

13:53 | 16.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалната хотелска верига Marriott International Inc. ще придобие конкурентната си верига Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. в сделка, която се оценява на около 12,2 млрд. долара, предава Bloomberg.

Сливането ще създаде най-голямата хотелиерска компания в света с над 1,1 млн. стаи в над 5 500 локации в целия свят, става ясно от съобщение на компаниите от понеделник.  

Според споразумението за сделката всеки акционер в Starwood ще получи по 0,92 обикновени акции на Marriott и 2 долара в брой за всяка своя обикновена акция на Starwood.

Офертата оценява Starwood на 72,08 долара за акция, което е отстъпка в размер на около 4 на сто от цените на акциите при приключването на сесията в петък.

Акционерите в Starwood също така ще получат около 7,80 долара на акция при отделянето на бизнеса за временно ползване на собственост (т.нар. timeshare) и последващото сливане на бизнеса с Interval Leisure Group.

Starwood, собственик на брандовете St. Regis и Sheraton hotel, даде още през април индикации, че възнамерява да прегледа стратегически опции за бизнеса си.

Компанията е стигнала до потенциални участници в търг през юли, част от които са били InterContinental Hotels Group, Wyndham Worldwide и държавни фондове. 

До края на сесията в петък акциите на Starwood загубиха около 14 на сто от 29 април, когато компанията заяви, че обмисля стратегически алтернативи. Акциите на Starwood поскъпнаха с 4 на сто в предборсовата сесия след обявяването на новината. 

Очаква се сделката да приключи до средата на 2016 г., заявиха двете страни. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още