IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните инвеститори все по-важни за пазарите на търговски площи в Европа

Общият обем на инвестициите в търговски имоти в Европа достига почти 8 млрд. евро през първите три месеца на годината

16:30 | 23.05.13 г.
Местните инвеститори все по-важни за пазарите на търговски площи в Европа

Местните инвеститори придобиват все по-голямо значение за пазара на търговски площи в Европа, пише консултантската компания CBRE в нов доклад.

Трансграничните инвеститори са реализирали 35 на сто от общия обем на инвестициите в търговски имоти, останалите са формирани от вътрешни инвеститори. Тенденцията е особено изразена във Великобритания и Германия, двата ключови пазара в Европа, където над 80 на сто от инвестициите в търговски имоти са реализирани от местни играчи на пазарите.

Общият обем на инвестициите в търговски имоти в Европа достига почти 8 млрд. евро през първите три месеца на годината - „здравословно ниво“, както отбелязват експертите, след като през последните три месеца на миналата година беше отчетен рекорден обем на инвестициите след фалита на Lehman Brothers (13,4 млрд. евро).

Инвеститорите продължават да избягват риска и търсенето остава съсредоточено в първокласния сегмент на пазара. В тази връзка предизвикателствата пред играчите са все по-големи заради свитите запаси и засилената конкуренция, а оттам – и ръста на цените.

Наблюдава се и друга основна тенденция на пазарите на търговски площи – главните търговски улици стават все по-предпочитани, докато шопинг центровете изостават назад в списъка с най-търсените от инвеститорите активи.

При търговските центрове основният проблем е недостигът на първокласни имоти. Експертите подчертават, че данните от Германия например красноречиво подчертават, че само няколко търговски центъра са си сменили собствениците въпреки силното търсене, включително и от международни инвеститори.

Наблюдава се известно пренареждане на пазара на търговски имоти и от гледна точка на географските предпочитания на инвеститорите. Германия е на път да изпревари Великобритания като най-предпочитана дестинация, като обемът на вложенията в търговски площи в двете страни почти се е изравнил за една година.

Все повече инвеститори също така са привлечени от скандинавските страни и държавите в Централна и Източна Европа, докато инвестициите в периферните държави от еврозоната и страните от Бенелюкс се свиват. Интересът в Централна и Източна Европа обаче е концентриран основно в Полша и Русия, докато пазарите от Югоизточна Европа все още се смятат за значително по-рискови.

Специално внимание в доклада се отделя на Ирландия. Страната беше тежко засегната от кризата, която буквално срина пазара на имоти, но в момента се наблюдава активно възстановяване, а икономиката изглежда започва да бере плодовете на петте години икономии и реформи.

Експертите подчертават, че се наблюдава и качествена промяна на микса купувачи. Регистрира се все по-голям интерес от страна на държавните фондове и инстуционалните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още