Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Може ли коронакризата да доведе до залеза на големите градове?

Възможността за отдалечена работа изпраща милиони американци в по-евтини населени места

Може ли коронакризата да доведе до залеза на големите градове?

Снимка: архив Ройтерс

Коронавирусната пандемия оспорва разбирането, че американците трябва да останат физически близо до традиционно горещите трудови пазари, съобразявайки се с високите разходи и малките жилища, които често ги придружават, за да имат достъп до работни възможности. Три месеца след началото на коронакризата много служители работят в компании, които - поне за момента, им позволяват да работят от цялата страна, пише The Wall Street Journal.

Тенденцията е рецесиите да имат отражение върху миграцията. Финансовата криза от 2008 г. например ограничи мобилността, тъй като милиони собственици на имоти се оказаха неспособни да ги продадат без да понесат загуба. 

Този път обаче ситуацията е различна. Цените на имотите все още не са понесли сериозен удар. Междувременно множество служители, имащи възможност за дистанционна работа, се насочват към места в близост до семействата си и на чист въздух. Други се отказват от наемите, които не могат да си позволят да плащат, насочвайки се към възможностите в онези щати, които по-бързо отварят икономиките си, или към родните си места. 

Преместванията в резултат на коронавирусната криза могат да доведат до тенденция на замяна на имотите в скъпите градове с такива в по-евтини региони, включително в малки градове и селските райони. 

Още по темата
Телекомуникациите подпомагат подобни движения. Компании като Twitter и Facebook вече изтъкват успеха на месечния си експеримент с дистанционната работа, предоставяйки възможност на много от служителите си да се откъснат от офиса. Други компании, които само преди шест месеца биха критикували идеята да оставят служителите си да работят от вкъщи, вече приемат този тренд.

Все пак не всички очакват да видят милиони американци, които стягат багажа си.

„Очевидно е, че броят на дистанционно работещите ще скочи“, коментира ситуацията Томас Кук, анализатор на демографски данни, който наскоро се пенсионира като професор по география в Университета в Кънектикът. "Все още не е ясно как ще се развие тази мащабна трансформация", добавя той.

За мнозина това дори не е опция. Възможността да избират локацията на своя дом, като запазват в  същото време работата си, е далеч по-лесна за работниците с бели якички (служители, които не полагат физически труд – бел. ред.). Семейни задължения също могат да попречат на хората да се преместят.

И преди е обявявана смъртта на големите градове. Пазарът на недвижими имоти в Ню Йорк понесе сериозен удар след терористичните атаки на 11 септември и икономическия спад през 2008 г., като след всеки подобен шок се забелязва масов отлив на население. Изглежда обаче, че винаги след това Манхатън се възражда отново, а градове като Ню Йорк и Сан Франциско продължават да са притегателни центрове за млади таланти.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
двете неща нямат нищо общо.... големите градове са рожба на лошо планиране и лоши държавни политики...
4
 
3
 
1
преди 10 месеца
Един ден, когато стане възможно телепортирането на хора и всеки може да живее, където си иска и да работи, на другия край на планетата, може би ще дойде края на големите градове! :)

Още от По света
Metro спира планове за продажба и обратно наемане на обекти в Румъния и Словакия