IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатото семейство в Хонконг е притеснено за хотелите си заради протестите

Те тласнаха икономиката на града до ръба на първото й свиване от десет години насам

18:15 | 16.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представител на най-богатото семейство в Хонконг призова правителството да помогне на хотелите в града, тъй като икономиката се забавя заради продемократичните протести през последните месеци, предава Bloomberg.

„Призоваваме силно правителството да помогне на хотелската индустрия. Наистина се нуждаем от това“, заяви изпълнителният директор на компанията Sun Hung Kai Properties Адам Куок в едно от редките си публични обръщения.

Куок говори при представянето пред медиите на новия хотел Alva Hotel by Royal на компанията му. Той допълни, че приходите от хотели на компанията са намалели с 40 на сто през ноември и декември заради безредиците. Очаква се за годината приходите от този сегмент да се свият с около 30%.

Семейство Куок, чието състояние се оценява на 38 млрд. долара, е най-богатото в Хонконг, сочат данни на Индекса на милиардерите на Bloomberg. Неговата империя е сред най-уязвимите към антиправителствените протести в града, които отчасти бяха породени от разширяващата се пропаст в богатството на жителите му и на прекомерното политическо влияние на имотните магнати.

Протестите тласнаха икономиката на Хонконг до ръба на първото й свиване за годината от десет години насам и до спад на туризма. Посетителите са намалели с 44% през октомври спрямо същия месец на миналата година, а средната заетост на хотелските стаи е достигнала 68%. Продажбите на дребно също са се понижили.

Куок заяви, че властите трябва да прибегнат към стимулиращите политики, задействани при епидемията от вируса атипична пневмония (SARS) през 2003 г.

В отговор на въпрос защо Sun Hung Kai открива новия хотел Куок заяви, че той е бил планиран от дълго време. Общата инвестиция в Alva Hotel by Royal е около 2,8 млрд. хонконгски долара (359 млн. щатски долара).

„Преминаваме през труден период, но ще вложим цялото си сърце в оперирането на хотела. С него предлагаме добро качество на много достъпна цена. Хората ще се върнат“, убеден е Куок.

Sun Hung Kai, която е най-голямата строителна компания в Хонконг, не принуждава служителите си да си вземат неплатен отпуск и не планира да съкращава служители.

„Хонконг и континентален Китай ще продължат да бъдат фокусът на нашите инвестиции. Убеден съм в доброто бъдеще на Хонконг. Хората ще се върнат“, заяви Куок.

Той е един от наследниците на Sun Hung Kai. Дядо му Куок Так-сен, който имал компания за търговия на едро на хранителни стоки, имигрирал в Хонконг след войната и съосновал имотната компания през 1963 г. Тримата му сина – Реймън, Уолтър и Томас, управляваха семейния бизнес след смъртта му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още