IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк е най-скъпият пазар за гъвкави офис площи в света

Берлин е най-бързо развиващият се пазар в Европа

20:50 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ню Йорк и Сан Франциско са най-скъпите пазари за гъвкави офис площи в света, а Берлин е един от най-бързо растящите пазари в Европа, сочат данни на платформата за обяви за гъвкави офиси Workthere, част от консултантската компания Savills.

Платформата помага на наематели да намират гъвкави работни площи.

Наемането на бюро в гъвкаво офис пространство в Ню Йорк струва средно 961 долара на месец. Сан Франциско е на второ място с 950 долара на месец.

„Наемателите са съсредоточени върху създаването на нова офис стратегия около пространство, в което служителите искат да бъдат, и в среда, която засилва желаната им култура“, коментира Грифин Фоли, ръководител на Workthere за Северна и Южна Америка.

„На офис пазара в Манхатън като цяло има неоспорим преход към качество при ограничен избор и в крайна сметка по-високи офертни наеми“, допълва той. Според Фоли компаниите се стремят да се установят близо до спирки на метрото, за да направят пътуването до работа по-удобно и да ограничат времето за пътуване.

Сингапур е на трето място в класацията с 834 долара на месец, а Лондон е на четвърто място, като наемането на бюро в британската столица струва 803 долара месечно. В топ пет попада и Берлин с 800 долара на месец. Десетката допълват Остин, Хонконг, Торонто, Сеул и Париж.

Като един от най-зрелите пазари за гъвкави площи в света Лондон преминава през силно възстановяване, коментира Джак Уилямсън, ръководител на Workthere за Великобритания. „Заради големия брой гъвкави площи има различни ценови модели и качество, което означава, че възстановяването от гледна точка само на цени е леко под очакванията, тъй като някои оператори искат да намалят цените, за да увеличат заетостта“, казва Уилямсън. Това обяснява и позицията на Лондон в класацията.

В същото време пазарът на гъвкави офис площи в Берлин има ограничено предлагане, а свободните площи са 3,5%. Ръстът на пазара е стимулиран от научния, дигиталния и технологичния сектор, които продължиха да процъфтяват по време на пандемията от COVID-19. За двете години на пандемията пазарът на гъвкави офис площи в германската столица е отчел спад от едва 1,4% на площите.

Workthere прогнозира, че растежът ще продължи, тъй като Tesla се готви да започне производството на електромобили от първия си европейски завод, който ще се намира близо до града. Освен това има огромно налично рисково финансиране за иновативни стартъпи.

Варшава е най-големият пазар на гъвкави офис площи в Полша. Към края на 2021 г. в града имаше 185 400 кв. м пространства за съвместна работа и обслужвани офиси, съставляващи приблизително 3% от общите наличности на офис площи там. Очаква се още 11 хил. кв. м да излязат на пазара тази година.

„Наличностите от гъвкави офис площи във Варшава намаляват. След първата вълна на разширение на гъвкавите офиси преди няколко години, много малко локации се появиха в града след началото на пандемията от COVID-19.

Съществуващите постепенно бяха запълнени и сега се радват на много високи нива на заетост, водещи и до по-високи цени“, коментира Ярослав Пилх, ръководител на отдела за представителство на наемателите на Savills в Полша.

Наемането на бюро във Варшава струва между 1200 и 1800 полски злоти на месец, което е два-три пъти по-малко спрямо градовете от топ десет в класацията на Workthere.

Според Ед Бутърс, ръководител на Workthere за Европа, пазарът на гъвкави офис площи на Стария континент е много затегнат, а намирането на офис за между 30 и 50 души днес е трудно. Максималната отстъпка при по-големи сделки е едва между 8% и 12%, а всички големи оператори се очаква да отворят нови локации през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още