Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Офертните цени на жилищата във Великобритания растат най-бързо от 2016 г.

Ръстът на цените обаче може да се забави през тази година с излизането на повече имоти на пазара и повишаването на лихвите по ипотечните кредити

Офертните цени на жилищата във Великобритания растат най-бързо от 2016 г.

Снимка: Bloomberg LP

Офертните цени на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бързия си темп от почти шест години, а броят на наличните имоти е намалял до рекордно дъно, предава Bloomberg, позовавайки се на данни на онлайн портала за имоти Rightmove.

Те показват, че търсените от продавачите цени са били със 7,6% по-високи спрямо година по-рано до средно ниво от 341 019 паунда (467 хил. долара), което е най-силният растеж от май 2016 г. насам. Спрямо декември средните цени са се повишили с 0,3%.

Жилищният пазар във Великобритания продължава да процъфтява въпреки края на временното данъчно облекчение миналата година и ръста на лихвите през декември, подкрепен от хроничния недостиг на имоти за продажба и лихвите по ипотечните кредити, които са близо до рекордно дъно.

„Цените вероятно ще продължат да растат, докато се появи по-голям избор“, коментира директорът на имотните данни в Rightmove Тим Банистър в публикувано в понеделник комюнике. „Ясно е, че тенденциите, които определяха пазара през 2021 г., са се пренесли и в тази година“, допълва той.

Още по темата
Но има признаци, че блокираното предлагане на нови жилища започва да се подобрява. Първата работна седмица на 2022 г. е била „най-оживеното начало на годината в историята“ за собственици на жилища, които се готвят да продават. Броят на поисканите оценки е с 44% над нивата през януари 2021 г. и с 48% над нивото от януари 2020 г. преди началото на пандемията.

Засега силното търсене се сблъсква с исторически ниско предлагане на имоти на пазара. Запитванията на евентуални купувачи са нараснали с 15%, а броят на жилищата в списъците с предложения на брокерите е намалял до средно 12, което е ново рекордно дъно.

Решението на Английската централна банка да повиши лихвения процент с 15 процентни пункта до 0,25% сякаш не оказва особено влияние за момента. Отделно допитване, публикувано в събота от конкурентния на Rightmove имотен портал OnTheMarket, установи, че „нестихващият“ оптимизъм се запазва, като три четвърти от купувачите са уверени, че ще направят покупка през идните три месеца.

Порталът обаче предупреди, че „през идните месеци ръстът на цените на жилищата може да започне да се забавя“, тъй като излизат повече имоти на пазара, а купувачите реагират на покачването на лихвите по ипотечните кредити.

Скокът на средните офертни цени през януари е стимулиран от по-скъпите домове и имоти, към които се насочват купувачите на първо жилище. Те са достигнали рекордни нива, сочат данните на Rightmove.

В Лондон офертните цени са намалели с 1,2% миналия месец. С това годишният темп на растеж в британската столица е достигнал 4,2% и е най-бавният сред всички области с изключение на Шотландия.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кризата с разходите за живот във Великобритания блокира наемателите