Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Отдадените офис площи в Мадрид достигнаха 10-годишен връх през 2017 г.

Цените на наемите в испанската столица растат за пета поредна година

Отдадените офис площи в Мадрид достигнаха 10-годишен връх през 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Мадрид приключи 2017 г. с 10-годишен връх на отдадените офис площи. Според последните доклади на консултантските компании общият им обем е достигнал през миналата година около 600 000 кв. м, което представлява растеж от над 28% спрямо предходната година, съобщава испанският икономически ежедневник Expansion.

Увеличаването на обема на отдадените площи и съответно по-малкото предлагане са довели до повишаване на цените на наемите за квадратен метър, които растат за пета поредна година. Миналата година средната месечна цена на наемите на офис площи в централната част на испанската столица е достигнала 30 евро/кв. м.

„Силното търсене, което се изразяваше в 592 сделки или с 5% повече спрямо 2016 г., и намаляването на наличните площи, доведоха до увеличаване на цената на наемите в Мадрид със средно 8,4%“, съобщава консултантската компания Savills Aguirre Newman.

Повишаване на наемите е регистрирано във всички райони на испанската столица, не само във финансовия квартал, където максималните месечни стойности са достигнали 36 евро/кв. м. „Цените в бизнес квартала на Мадрид растат за пета поредна година, а в районите извън центъра - за трета поредна година. Въпреки това Мадрид продължава да е с по-ниски средни цени на наемите в сравнение с останалите големи градове в Европа, поради което прогнозираме, че те ще продължат да растат, но контролирано“, казва Анхел Естебаранс, директор на Savills Aguirre Newman.

Барселона

Столицата на Каталуния е приключила 2017 г. с отдадени офис площи от 304 345 кв. м, което е с 5,6% повече спрямо предходната година главно благодарение на високата активност през първото тримесечие. Това е било и най-доброто тримесечие за пазара на офис площи в Барселона от 2007 г. насам, сочат данни на BNP Real Estate.

Още по темата
Цените на наемите продължават да растат и достигат средно 15 евро/кв. м на месец. Това е повишение с 4,6%, сочат данните на имотното подразделение на банката, което изчислява, че най-високите наеми в Барселона достигат до 25 евро/кв. м в най-добрите офис сгради във финансовия квартал на града. Там свободните офис площи са намалели с 3,2%. 

Заради по-малкото свободни офис площи и нарастващите наеми инвеститорите очакват все по-ниска рентабилност, която остава под нивата от 2007 г. За Мадрид тя е 3,75%, а за Барселона – 4%, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

По отношение на обема от инвестиции Мадрид е привлякъл 1,324 млрд. евро през 2017 г. или с 47% по-малко спрямо десет години по-рано. Обемът от инвестиции в Барселона се доближава до 1 млрд. евро, достигнати през 2006 и 2007 г., като достига 835 млн. евро през 2017 г. Knight Frank прогнозира, че през 2018 г. фондовете за недвижими имоти ще бъдат едни от най-активните участници на пазара. Миналата година те са участвали в близо половината от инвестициите в Мадрид и Барселона. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Metro започва продажбата на китайския си бизнес