Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Отрицателните лихвени проценти зарадваха собствениците на гори в Швеция

Горски имоти за 86 млрд. крони ще сменят собствениците си в следващите пет години, прогнозира брокерска компания

Отрицателните лихвени проценти зарадваха собствениците на гори в Швеция

Снимка: Pixabay

Отрицателните лихвени проценти зарадваха собствениците на гори в Швеция.

Цените на дървесината отбелязват рекорд, докато дългосрочно ниските лихвени проценти подтикват инвеститорите да търсят възвръщаемост в алтернативни активи. В същото време собствениците използват ниските цени на заемите, за да разширят своите имоти, пише Bloomberg.

Цените нарастват до 419 крони за кубичен метър дървесина (85,62 лв.) през първата половина на  2017 г. от 398 крони (81,33 лв.) през миналата година, показва статистиката на най-големия брокер на земеделски и горски имотив страната LRF Konsult.

Цените в момента са изравнени с регистрираните през 2010 г. 420 крони и вероятно ще продължат да растат.

Всички искат повече горски имоти, както частни собственици, така и компании, казва представителят на LRF Konsult Маркус Хелин в телефонно интервю. "Интересът към закупуване на гори расте от всички посоки и мисля, че тенденцияте ще продължи", допълва той. 

Още по темата

Цените на горите растат успоредно с шведската икономика, задвижена от рекордно ниските лихвени проценти и безпрецедентни стимули от страна на централната банка.

Шведската Riksbank намали лихвите доста под нулата и също така наля почти  300 млрд. крони  (38 млрд. долара) в икономиката чрез придобиване на облигации.

Една от основните причини за растящите цени на дървесината са именно ултра ниските лихви, които според Хелин създават стимули за инвестиции в активи като горите. Още повече, че собствениците като цяло имат ниска задлъжнялост и се възползват от ниските цени на заемите, за да купуват повече, добавя той.

В доклада на LRF Konsult от 2016 г. се изчислява, че гори за 86 млрд. крони  (17,5 млрд. лв.) ще сменят собствениците си в следващите пет години.

Най-големите собственици на гори в Швеция са дружеството Sveaskog AB, което продава дървен материал, дървесна маса и биогориво, както и Svenska Cellulosa AB – производител на хартия, целулоза и дървесина. Допълнително отделните собственици на гори са около 330 хил.

Шведските гори, наричани често „зеленото злато“, все още не са привлекли тълпи от големи чуждестранни инвеститори, казва Хелин. Интересът извън Швеция се дължи основно на шведски компании и по-специално на инвеститори, които искат да увеличат вложенията си в горите. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от По света
Наемите на първокласни офиси на водещите пазари в Европа достигат нови рекорди