Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Полша, Чехия и Румъния привличат най-много инвеститори в логистични имоти в ЦИЕ

Столицата Букурещ съставлява 50% от предлагането в северната ни съседка

Полша, Чехия и Румъния привличат най-много инвеститори в логистични имоти в ЦИЕ

Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Румъния е на трето място сред пазарите в Централна и Източна Европа, които привличат най-висок интерес от страната на инвеститори в индустриални и логистични имоти, след Полша и Чехия, и има много добри перспективи за последващо развитие, съобщава онлайн изданието Romania-Insider.com.

То цитира Родица Таркаву, партньор в отдела за индустриални имоти на консултантската компания Cushman & Wakefield Echinox, която говори по време на конференция, посветена на сектора.

Тя изрази очаквания, че наличностите от модерни складови и индустриални имоти в северната ни съседка ще достигнат 6 млн. кв. м с висока концентрация в района на Букурещ, съставляващ почти 50% от предлагането.

В момента наличностите само от логични имоти са около 2,5 млн. кв. м, „но може да достигнем 3 млн. кв. м догодина, което е доказателство за все още големия потенциал за развитие на района“, отбеляза Таркаву.

Наличностите от модерни индустриални площи, включително логистични, в Румъния са надхвърлили прага от 5 млн. кв. м през 2020 г.

Още по темата
Те трябва да достигнат приблизително 5,5 млн. кв. м тази година, като над 60 на сто от площите на етап строеж вече са предварително отдадени под наем, сочат данните на CBRE.

На национално равнище близо 400 хил. кв. м индустриални имоти в момента са на етап строеж, от които около 60% вече са предварително отдадени под наем, показват данните на консултантската компания.

Така през 2020 г. наличностите от индустриални имоти в Румъния са нараснали с над 570 хил. кв. м, а строителната дейност продължава усилено и през тази година, стимулирана от нивото на свободни площи от едва 8% на национално равнище.

Със съществуващите наличности от 2,3 млн. кв. м Букурещ и околностите му продължават да привличат най-големия обем от ново строителство с над 140 хил. кв. м, които в момента са на етап строеж.

На второ място с наличности от 1,2 млн. кв. м се намира северната и северозападната част на страната, включваща Тимишоара, Арад и Клуж-Напока.

Предприемачите в този район строят обекти за приблизително 130 хил. кв. м, сочи докладът на CBRE за индустриалните дестинации в Румъния.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Бизнес имотите в САЩ се върнаха на нивото преди COVID, но пазарът е различен