IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Прочистването" на проблемни активи, свързани с имоти, в Европа се забавя

Brexit променя плановете на някои инвеститори, макар и част от "замразените" сделки да се очаква да бъдат реализирани през второто полугодие

14:36 | 13.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

„Прочистването" на портфейлите на банките от проблемни активи, свързани със сектора на имотите, се забавя заради Brexit, показват данни на консултантската компания Evercore Partners Inc., цитирана от Bloomberg.

За периода януари-август са продадени проблемни активи за 24,4 млрд. евро, което е с 39% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, показва статистиката на компанията.

Водещите банки в Европа и асет мениджърите разполагат с проблемни активи, свързани със сектора на имотите, за 462 млрд. евро към края на първата половина на тази година, изчисляват от компанията.

„Много сделки и то не само за проблемни кредити са „замразени“ заради Brexit. Някои от тях вероятно ще бъдат реализирани през втората половина на годината“, коментира Федерико Монтеро, управляващ директор на подразделението на Evercore, което отговаря за имоти.

Според него общият обем на сделките с проблемни активи, свързани с имотите, ще зависи от решението на британската „лоша“ банка за продажбата на портфейла кредити на Bradford & Bingley. Ако портфейлът не бъде реализирал, разликата в сравнение с продажбите през миналата година ще е още по-голяма, прогнозира експертът.

Според компанията този портфейл представлява около 50% от общите планирани продажби на проблемни активи, свързани със сектора на имотите, в Европа през тази година.

Сред по-значимите сделки през тази година се нарежда тази за холандската „лоша“ банка - Propertize BV, която беше придобита от компанията за частен капитал Lone Star Funds и инвестиционната банка JPMorgan Chase & Co. за 895 млн. евро.

Propertize беше създадена през 2013 г. след национализацията на SNS Reaal NV. Правителството на страната определи срок на действие на „лошата“ банка от 10 години, но реши да я приватизира през миналата година. Към момента тя държи проблемни кредити и други активи на стойност 5,5 млрд. евро.

Бъдещите продажби на проблемни активи, свързани с имоти, в Европа ще се доминират от Испания, посочват експертите. Кредиторите в страната притежават проблемни активи за 189 млрд. евро. Друг крупен продавач се очертава да е Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още