IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища на Evergrande са се сринали с почти 40% през 2021 г.

Тенденцията е в унисон с общия спад на продажбите на стоте най-големи строителни компании в страната през миналата година

12:39 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на имоти от China Evergrande Group са се сринали през 2021 г. за първи път от поне десет години, след като строителният гигант изпадна в състояние на спиране на плащанията, а доверието на купувачите отслабна, предава Bloomberg.

Продажбите с подписан договор са намалели миналата година с 39% до 443 млрд. юана (70 млрд. долара) спрямо предходната година, сочат изчисления на Bloomberg на база първоначални данни на компанията. Тя е изпълнила около 60% от целта си за 750 млрд. юана, определена в началото на годината.

Първоначалните резултати показват, че продажбите на най-задлъжнялата строителна компания в света почти са замръзнали от октомври, когато ликвидните проблеми се задълбочиха. Годишните продажби са били почти същите по онова време с 442 млрд. юана от началото на годината до 20 октомври.

Продажбите на имоти от Evergrande намаляват стабилно от средата на годината, след като съобщенията за блокирано строителство уплашиха купувачите и предизвикаха протести. Компанията бърза да изпълни строителните си задължения, като съобщи миналата седмица, че е възобновила строителството на 92% от жилищните си проекти спрямо едва около 50% в началото на септември.

Книжата на строителната компания, с които търговията беше възобновена след еднодневно прекъсване, поскъпнаха с 8,2% към 13,10 ч. местно време в Хонконг. Спирането на търговията в понеделник се случи след съобщения, че Evergrande е получила нареждане да разруши жилищни сгради в строеж в провинция Хайнан, които повлякоха надолу книжата и на други китайски строителни компании.

Evergrande съобщи, че е получила предупреждение за административно наказание от Бюрото за правоприлагане на обхватните административни закони в град Данджоу, отнасящо се за 39 сгради от проекта Ocean Flower Island, става ясно от уведомление, изпратено до Хонконгската фондова борса. Компанията съобщи, че ще комуникира активно с властите за разрешаване на проблема.

Нареждането се прибавя към проблемите пред имотния гигант, който се задъхва под бремето на задължения на стойност 300 млрд. долара, ликвидна криза през последните месеци и спад на продажбите на нови жилища. S&P Global Ratings и Fitch Ratings обявиха Evergrande в състояние на спиране на плащанията през декември, след като компанията пропусна лихвени плащания по доларови облигации. Тя съобщава, че ще продължи да комуникира активно с кредиторите си, става ясно от уведомлението.

Evergrande не успява да постигне напредък по продажбите на активи за набиране на средства, след като основателят Хуей Ка Йен обяви за продажба дялове в някога ценни активи като бизнеса му с електромобили и бутилирана вода.

Строителната компания спря през октомври преговори за продажбата на контролен пакет от акции в бизнеса си за управление на имоти, която можеше да генерира около 2,6 млрд. долара. Планове за продажба на централата ѝ в Хонконг също бяха блокирани.

Забавените продажби на Evergrande са в унисон с общия пазар в Китай. Стойността на новите продадени жилища от най-големите имотни компании в страната е намаляла на годишна база за първи път от най-малко 2016 г., показват отделни данни на China Real Estate Information Corp.Те са ускорили спада си през декември, което показва, че слабият имотен пазар продължава да дърпа надолу втората по големина икономика в света, отбелязва Bloomberg.

Стоте най-големи строителни компании в Китай са продали жилища на стойност 11,1 трлн. юана (1,7 трлн. долара) през 2021 г., което е спад с 3,5% спрямо 2020 г., показват данните.

Имотните предприемачи разчитат на предварителни продажби на непостроени апартаменти, за да финансират строителството на имотни проекти. Тези инвестиции и търсенето на строителни материали като стомана и цимент съставляват около 20% от брутния вътрешен продукт на Китай.

Продажбите през декември са намалели с 35% спрямо същия месец на миналата година след спада от 38% през ноември, въпреки че властите в Пекин разхлабиха финансирането на сектора в опит за стабилизиране на икономиката.

Редица видни икономисти очакват продажбите на жилища да продължат да намаляват през 2022 г., като UBS Group прогнозира спад от 10% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още