Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Рекорден брой високи сгради ще бъдат построени в Лондон

90% от планираните 510 кули ще бъдат жилищни и могат да осигурят 106 хил. нови жилища

Рекорден брой високи сгради ще бъдат построени в Лондон

Снимка: Архив Ройтерс

Над 500 високи сгради са планирани в Лондон, а рекордните 115 са на етап „в строеж“ на фона на сериозни спорове около променящия се силует на града, пише онлайн изданието propertywire.com.

Кметът на британската столица Садик Кан е известен с подкрепата си за високи сгради, стига те да не променят рязко силуета на града и е говорил за значението им за осигуряването на така необходимите домове.

Петото ежегодно допитване за високите сгради на компанията New London Architecture показва, че са планирани рекордните 510 кули, от които над 90%, или около 458, са жилищни и имат потенциал да осигурят 106 хил. нови домове.

След първия доклад през 2014 г. са завършени около 122 високи сгради, а още 96 се очаква да бъдат изградени в идните две години. Според авторите на изследването ръстът на сектора на строящите се жилища с цел отдаване под наем е допринесъл за увеличаването на високите сгради. Около 30% от предложените планове през 2017 г. са били за жилища с цел отдаване под наем спрямо нито един през 2013 г.

Още по темата

Но броят на заявленията за високи сгради намалява с 10% спрямо 2016 г. и с 35% спрямо 2015 г. и според изследването това може да се дължи на по-високото ниво на контрол от кметството и на последиците от Brexit и икономическата несигурност.

Изискванията към строителството също са изиграли роля за спада и допитването показва, че завършването на високи сгради е станало по-трудно, като само 18 кули са били завършени през 2017 г. Това е спад с 30% спрямо 2016 г., когато са били завършени 26 високи сгради. Спад с 25% се наблюдава и в броя на започнатите нови високи сгради, като миналата година те са били едва 40.

„Продължаваме да наблюдаваме устойчив ръст в броя на появяващите се високи сгради, а с нарастването на населението на Лондон и на търсенето на нови жилища смятаме, че добре проектираните кули на точното място са част от решението“, казва Питър Мъри, президент на New London Architecture.


 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Емирът на Дубай иска да придобие някои от най-луксозните хотели в Европа