Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Руски инвеститори атакуват пазара на имоти в Централна и Източна Европа

По-малко активни са германските и австрийските вложители, които бяха традиционно присъствие на пазара в региона

Руските инвеститори в недвижими имоти започват експанзия в Централна и Източна Европа, отвъд границите на родината им, съобщава онлайн изданието propertyeu.info в последния си инвестиционен доклад.

„Освен това руснаците може да започнат да финансират повече имоти в Централна и Източна Европа“, коментира Йос Тромп от консултантската компания CBRE.

Руските и американските инвеститори в имоти стават все по-активни на пазара в региона, след като заради кризата пазарът в региона претърпя съществени промени. Малките инвеститори буквално избягаха от него и оставиха големите трансгранични играчи да доминират.

Руските инвестиции тръгнаха от много ниска база през 2004-2005 г., за да достигнат дял от 30% през 2012 г., изчисляват от изданието. Традиционно те се фокусират върху пазарите в Русия и Украйна, но бавно и сигурно напредват отвъд границите на тези две страни, коментира Тромп.

„Наскоро голям инвестиционен фонд от Русия купи един от най-апетитните имоти в Мюнхен и вярваме, че същото ще започне да се случва в цялата Централна и Източна Европа“, допълва той.

Американските инвеститори вече сериозно са навлезли в региона. В данните за 2012 г. изпъква името на Morgan Stanley със сделката за шопинг центъра Galleria в Санкт Петербург за 900 млн. евро, както и инестицията в московския Metropolis, както и на Blackstone, които придобиха няколко шопинг центъра в Полша, и на Heitman, които са активни в Полша, Унгария и Словакия.

Още по темата

Тромп обаче предупреждава, че тенденциите все още не са съвсем ясни. „Има признаци, че американските инвеститори искат да купуват в Европа и Централна и Източна Европа. Подобни настроения имаше и през 2003-2004 г., когато се случиха доста сделки. Изглежда, че американските инвеститори отново се връщат на пазара“, допълва той.

Един от двигателите на активността на американските инвеститори на европейския пазар на имоти са количествените улеснения и разхлабената парична политика на Федералния резерв, подчертава изданието.

Австрийците бяха едни от най-активните инвеститори на пазара на имоти в Централна и Източна Европа, но вече се отдръпнаха. „Интересно е, че що се отнася до активността, австрийците почти напуснаха пазара“, посочва Йос Тромп. По думите му те са се съсредоточили върху реорганизацията на портфейлите, което засяга и сделките.

Все пак Immofinanz, най-голямата публична компания за имоти, листната на фондовата борса във Виена, реализира една от най-големите сделки с търговски център в Русия през 2012 г.

По-малко активни са и германците – също традиционна група инвеститори на пазара в Централна и Източна Европа. Най-активни остават само големите фонд мениджъри, като Deka Immobilien, Union Investment and Deutsche Asset and Wealth Management.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Колебливият жилищен пазар е риск за 7 трлн. долара за австралийската икономика