IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на имотите в Португалия се възражда

Третото тримесечие на миналата година беше най-доброто за пазара на бизнес имоти от 2007 г. насам

13:06 | 07.04.15 г.
Секторът на имотите в Португалия се възражда

През последните няколко години икономиката на Португалия мина през серия от сериозни проблеми. Сега обаче има достатъчно основание да се смята, че ако не „възкръсва“ от кризата, секторът на имотите в страната поне се възражда, пише онлайн изданието propertyeu.info.

По-малкият съсед на Испания излезе успешно от коригиращата програма на кредиторите си и положи основите на икономическата си трансформация. Потреблението в страната постепенно започна да расте, а безработицата – да намалява.

Пазарът на бизнес имоти в страната също се събуди. Консултантската компания Cushman & Wakefield очаква обемът на инвестициите в Португалия да надмине 1 млрд. евро през тази година.

Ако прогнозите на компанията се реализират, това ще е с 43% повече спрямо обемите, регистрирани през 2013 г., и тройно над нивата от 2013 г. През 2012 г. пък бяха отчетени едва 100 млн. евро инвестиции в бизнес имоти в страната.

Третото тримесечие на миналата година беше най-доброто за пазара на бизнес имоти в Португалия от 2007 г. По-голямата част от вложенията в сектора идват от чужбина – 86% към края на миналата година спрямо 37% през предходните пет години, отчита още компанията.

Американската инвестиционна компания Blackstone осъществи най-мащабната имотна сделка в Португалия през миналата година. Групата купи за 200 млн. евро портфейл от логистични и търговски имоти от Espírito Santo Fundos de Investimento Imobiliário (ESAF) – фонд мениджърът на Novo Banco Group, преди Banco Espirito Santo, която беше спасена от правителството по-рано.

Още големи сделки са напът да се случат в Португалия. Активите привличат големи американски опортюнистични инвеститори, които са водещите чуждестранни играчи на пазара на бизнес имоти в страната.

Португалия е популярна дестинация и за инвеститорите във ваканционни имоти от северноевропейските страни, както и от Китай. Китайците и изобщо гражданите на държави извън Европейския съюз са привлечени от програмата за „златни визи“ - издаване на разрешително за пребиваване в страната срещу определена инвестиция в имот или бизнес.

Според консултантската компания CBRE над 2 хил. души са се възползвали от програмата, като от тях повече от 1 500 са китайци. Това привлича и допълнителен азиатски капитал, като китайски строителни компании проучват възможностите за нови проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още