Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ще окаже ли коронавирусът дълготрайно въздействие върху бизнес имотите в Европа?

Ако пандемията прилича на ТОРС от 2003 г., може да се очаква ръст на инвестициите през второто полугодие, прогнозира консултантска компания

Ще окаже ли коронавирусът дълготрайно въздействие върху бизнес имотите в Европа?

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Пандемията от коронавирус ще има негативно въздействие върху някои сектори на бизнес имотите в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в краткосрочен план, прогнозира консултантската компания CBRE. Ако COVID-19 се разпространява агресивно в региона, това ще окаже значително влияние на икономическия растеж и следователно на инвестициите в бизнес имоти, очаква компанията. Освен това ограниченията за пътуване и движение на стоки между ЕМЕА и Китай ще засегне най-сериозно секторите, които разчитат на веригите за доставки и туризма. По отношение на инвестиционния пазар натискът върху Европейската централна банка (ЕЦБ) за трайно смекчаване на паричната политика означава, че средата на ниски лихви ще се запази. Ако пандемията с COVID-19 прилича на епидемията от ТОРС през 2003 г., може да се очаква силен ръст на инвестициите през второто полугодие, отбелязва CBRE.

Инвестиционен пазар

Ограниченията за пътуване вече водят до отмяна на лични срещи, посещения на място и изложения в ЕМЕА. Това може да се отрази на инвестиционния пазар с възможно намаляване на притока на капитали от базирани в Азиатско-тихоокеанския регион инвеститори. Тъй като първото тримесечие обичайно е слаб период за инвестиционния пазар, въздействието върху обемите за цялата година може да бъде ограничено, отбелязва CBRE. Компанията посочва, че през последните 14 години първото тримесечие е съставлявало 20% от общия годишен обем от инвестиции спрямо 30% за четвъртото тримесечие.

Още по темата
„С риск за задушаване на икономическия растеж централните банки вероятно ще запазят ниските лихви в тази среда. Това може да помогне за създаването на нови инвестиционни възможности“, пише CBRE. Освен това инвестиционният пазар се развива бавно от гледна точка на трансакции, така че въздействието върху инвестициите може да не се забележи незабавно, допълва компанията.

Офис пазар

Последиците за офис пазара до момента са ограничени. Но проблеми с веригите за доставки и логистични проблеми заради нарушаването на промишленото производство и транспорта може да навредят на проектите в строеж и да засегнат проектите за реновиране. Корекциите на фондовите пазари през последно време може да накарат компаниите да възприемат по-предпазлив подход към разширяване в краткосрочен план, отбелязва CBRE.

Търговски площи

Компаниите за търговия на дребно на търговски улици в големи европейски градове разчитат много на туризма. Затова намаляването на пътуванията и по-малкият брой на туристите може да натежат на продажбите на луксозни стоки и на навиците на потребителите в градове като Милано. Ако COVID-19 продължи да се разпространява агресивно в Европа, страхът на местните жители от излизане на обществени места може да наруши вътрешното потребление. Това ще засили още повече съществуващия натиск върху физическите магазини, предизвикан от бързия ръст на електронната търговия.

Индустриални и логистични имоти

Ограниченията за придвижването създават значителен проблем на веригите за доставки и на логистичните индустрии. Нарушаване на доставките на суровини и междинни стоки може да засегне пазари, които са зависими от вноса и износа, особено германските промишлени производители.

Тъй като тези операции изискват значителен капитал, за да функционират, затварянето или изместването на заводи може да има дългосрочни последици. От друга страна, дестабилизация на пазара може да стимулира регионалните инвестиции в сектора като начин за намаляване на риска. Освен това, въпреки че компаниите за електронна търговия може да се възползват от повишеното търсене в краткосрочен план, тези платформи вероятно ще бъдат подложени на натиск заради нарушаването на снабдителната верига.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Блокадата срина строителната дейност в Европа през март