IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След над 2-годишно забавяне най-високата сграда в Китай вече е отворена

632-метровият небостъргач е и втората най-висока сграда в света

11:38 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След повече от двегодишно забавяне заради бюрократични процедури новият най-висок небостъргач в Китай - Shanghai Tower във финансовия квартал на Шанхай, вече посреща своите наематели, пише Bloomberg.

Повече от 60 компании вече са заели своите офиси на 128-те етажа, включително и някои големи имена в китайското финансиране, като Ant Financial, контролирана от милиардера основател на Alibaba Group Holding Ltd. Джак Ма.

Сред другите наематели има правни кантори, а до края на следващата година на върха на сградата ще има и луксозен хотел.

Сградата може и да е най-високата и най-скъпата строена някога в Китай, както и с най-бързия асансьор в света, но парти за откриването ѝ няма да има, казват инвеститорите. Причината – прекаленото внимание от страна на обществеността досега.

632-метровият небостъргач трябваше да се отвори в средата на 2015 г. Мащабите на проекта обаче, както и неговата сложност, предизвикаха закъснения при изчистването на правилата за противопожарна безопасност.

Сложността на кулата показва как китайското строително законодателство се бори да поддържа темпото на технологичното развитие. Различните индустрии приемат и дори изобретяват някои от най-модерните системи в света, но китайските регулаторни органи често са все още опиянени от практики и правила, създадени преди десетилетия.

Промяната на отношението към градското развитие и няколко големи бедствия в Китай обаче направиха властите предпазливи при изпълнението на проекти с висока плътност на застрояване заради стотиците инциденти в последните години.

При запълнен капацитет на сградата е нужно време от 2 часа и 18 минути за евакуация. При работещи асансьори времето се намалява до 1 час и 48 минути.

Всеки от стъклените панели на фасадата пък е тестван с помощта на лазери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още