Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Собствениците на обекти за търговия на дребно няма да се възстановят до 2021 г.

Фондовете за инвестиции в имоти ще продължат борбата за оцеляване заради влошеното състояние на много наематели на търговски площи, според S&P Global Ratings

Собствениците на обекти за търговия на дребно няма да се възстановят до 2021 г.

Снимка: Bloomberg

Собствениците на обекти за търговия на дребно ще трябва да се борят с финансовите затруднения на наемателите им най-малко до 2021 г., тъй като компаниите отлагат плащането на наеми, а някои търсят защита срещу фалит.

Това се посочва в нов доклад на S&P Global Ratings, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че по-голямата част от фондовете за инвестиции в недвижими имоти имат рейтинг от инвестиционен клас, наемодателите може да не подобрят кредитните си показатели отпреди пандемията до 2022 г., посочват анализаторите.

S&P присъди отрицателна перспектива пред кредитните рейтинги на почти една трета от фондовете за инвестиции в имоти в Северна Америка спрямо 10% през декември 2019 г.

Фокусираните върху търговията на дребно инвестиционни фондове са най-силно засегнати от пандемията. Те могат да понесат още по-тежък удар, ако перспективите за възстановяване се влошат предвид втората вълна на коронавируса, посочват от рейтинговата агенция.

Още по темата

„Очакваме неравен път за възстановяване на инвестиционните фондове заради отлагане плащането на наеми, риск от завишени отписвания и ръст на затворените магазини“, посочва агенцията в анализа си, подготвен под ръководството на Саманта Стивънс и Кристина Колтуницки.

Фондовете за инвестиции в имоти с по-голяма експозиция към търговци на съществени стоки и услуги, например хранителни магазини и банки, са с по-голям късмет що се отнася до събираемостта на наемите от тези с наематели с т.нар. несъществен бизнес, които са най-затруднени, според документа.

Събираемостта на наемите се подобрява в последните месеци, след като все повече търговци отварят след отпадането на най-строгите мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Собственици и наематели преговарят за разсрочено плащане на наеми, което е положителен знак за следващите месеци.

Според анализаторите обаче продължаващото премахване на ограниченията не е гарантирано, тъй като случаите на Covid-19 се увеличават, както и случаите на местни блокировки.

„Очакваме търговските центрове да се сблъскат с насрещни ветрове и смятаме, че трайното нарушаване на търговията на дребно може да доведе до фалити на наематели и отписвания, което потенциално да доведе до по-слабо търсене на търговски площи“, посочва се в доклада.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Строителството в Европа остава потиснато в сянката на COVID-19