IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в ЕС расте през септември, в България се свива

Силен ръст на строителната продукция на годишна база се наблюдава в Словакия и Холандия

21:08 | 18.11.15 г.
Строителството в ЕС расте през септември, в България се свива

Строителната продукция в Европейския съюз се повишава през септември на годишна база с 0,6 на сто, а на месечна остава без изменение, сочат данни на Евростат.

В България строителството се свива спрямо септември миналата година с 2,7%, а спрямо предходния месец август намалението е с 0,3 на сто. Пониженията обаче се забавят спрямо отчетените месец по-рано.

Строителната продукция в еврозоната се понижава с 0,4% спрямо август, сочат сезонно изгладените данни, d на годишна се повишава с 1,8%.

Месечното намаление от 0,4% в еврозоната се дължи основно на сградното строителство, което се свива с 0,6%, докато гражданското се увеличава с 0,3%. 

Сред страните членки, за които са налични данни, най-големи понижения са отчетени в Словения (-5,2%), Португалия (-2,2%) и Швеция (-1,9%), а най-големи повишения – в Унгария и Словакия (и двете по +8,4%) и Холандия (+2,1%).

На годишна база гражданското строителство в еврозоната се повишава с 2,4%, а сградното – с 1,6%. В ЕС гражданското строителство нараства с 3,1%, а сградното се свива с 0,2%.

По страни най-силни ръстове на строителството спрямо септември миналата година има в Словакия (+26%), Холандия (+10,2%), Унгария (+8,1%) и Швеция (+7,4%), а най-големи спадове се наблюдават в Словения (-12,5%), Великобритания (-4,1%) и Португалия (-3,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още