Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Съдът върна Airbnb в центъра на Амстердам

Миналата година градските власти забраниха отдаването на имоти в платформата за краткосрочни наеми в района

Съдът върна Airbnb в центъра на Амстердам

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Властите в Амстердам ще позволят на жителите в историческия център на града да предлагат отново жилищата си на туристи, след като съдът нареди отмяна на забраната за ваканционни жилища под наем, предава Ройтерс.

Доминираният от левицата градски съвет в Амстердам наложи миналата година забрана върху жилищата под наем, отдавани чрез Airbnb и други платформи в три района, съставляващи централния кръг с канали, в опит да ограничи смущенията от туристите в центъра на стария град.

Но асоциация на собственици на имоти заведе съдебно дело и в петък съдът нареди забраната да бъде отменена незабавно, тъй като няма никакви правни основания.

Още по темата
В отговор властите в града заявиха, че считано от вторник, жителите в засегнатите от забраната райони могат да кандидатстват за същото разрешително, което се издава за собствениците на жилища в останалите части на града. То им дава право да отдават жилищата си под наем за максимум 30 нощувки на година на група от не повече от четирима души.

В решението си съдът посочи, че градът може да ограничи броя на наличните жилища за отдаване под наем на туристи във всеки квартал и също така може да избере да постанови, че някои имоти са предназначени само за местни жители.

Градските власти съобщиха, че все още се запознават със съдебното решение, за да преценят какви действия могат да предприемат.

Едно на всеки 15 жилища в Амстердам се е появявало в платформи за отдаване на имоти под наем като Airbnb миналата година, показват изчисления на градските власти.

Амстердам приема средно около 4,5 млн. чуждестранни туристи всяка година при население от под 900 хил. души.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Илон Мъск продава и последната си къща