IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Париж ще се строи "невидим" небостъргач

Сградата ще се извисява на 180 метра височина

13:31 | 13.07.15 г.
В Париж ще се строи "невидим" небостъргач

Париж одобри построяването на първия си небостъргач от 40 години насам. „Триъгълникът“, който предизвика противоречиви реакции, когато беше предложен за пръв път през миналата година, успя да спечели симпатиите чрез едно ключово достижение: невидим е, съобщава порталът themovechannel.com.

Това може би звучи като ексцентрично твърдение, но няма как да не повярваме, като се има предвид кой стои зад проекта, пише още портала. Небостъргачът е рожба на швейцарските архитекти Жак Херцог и Пиер дьо Мьорон - същите, които превърнаха старата лондонска електрическа централа Bankside в място за съвременно изкуство – галерията Tate Modern.

Новата сграда, която ще има формата на триъгълник, ще се извисява на почти 180 метра, с една трета под символа на града – Айфеловата кула.

Тази височина обаче се оказа прекалена за парижанския вкус. Небостъргачите дълго отсъстваха от новата архитектура на града. Последният представител на високите сгради е кулата Монпарнас, построена през 1973 г.

„Има търговска логика в построяването на кула в зона с изложбен център, а районът като цяло е от нискоетажни сгради“, пише Foreign Policy за Триъгълника в края на 2014. „Сградите са високи най-много 30 метра, а улиците носят атмосферата на Париж от 19-ти век. Дори защитниците на проекта ще се съгласят, че с тези 180 метра е прекалено мащабен. Може да се сравни само с Айфеловата кула, Голямата арка на отбраната и няколко други икони на града.“

Оттогава е налице промяна в настроенията след известни политически борби. Според британския вестник The Guardian кметът на Париж Ан Идалго е договорила някои от офис пространствата да се превърнат в места за детски грижи и културни пространства.

Твърдението, че небостъргачът е "невидим", също накланят везните в негова полза. Въпреки че в него ще се помещава хотел със 120 стаи, покритието от стъкло и изтъняващите последни етажи се очаква да му позволят да се слива със заобикалящото го небе. Ако някой може да го постигне – това са Херцог и дьо Мьорон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още