IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на испанския имотен пазар ще продължи през 2016 г.

Най-новите данни показват, че растежът зависи от местоположението

14:55 | 12.12.15 г.
Възстановяването на испанския имотен пазар ще продължи през 2016 г.

Цените на имотите в Испания продължават да растат, като през ноември са се покачили с 1,9% на годишна база, показват последните данни на оценителската компания Tinsa, цитирани от порталът propertywire.

Все пак увеличението е в някаква степен преувеличено, посочва порталът, защото миналата година цените са регистрирали необичаен спад, а на месечна база също се наблюдава поевтиняване.

Индексът на компанията показва, че възстановяването се дължи на ръста в цените във всички изследвани региони. Имотите в Барселона и Мадрид са поскъпнали с по 3%. Крайбрежните райони, популярни сред чуждестранните купувачи, записват ръст на цените от 1,4%, а на Балеарските и Канарските острови покачването е от 0,2%.

Но данните показват, че пазарът все още има място за растеж, тъй като цените са с 41,3% по-ниски от пиковите си нива, като само в крайбрежните части имотите са с 48,2% по-евтини.

Цените на жилищата, ако бъдат изключени новите сгради, всъщност са намалели с 1% през ноември, измерено чрез индекса на Idealists. На годишна база е регистрирано поевтиняване от 2,1%.

Според индекса на Idealists жилищата в пет от регионите в страната са поскъпнали, макар и само на месечна база. Цената на жилищата в Балеарските острови се е увеличила с 0,9%, на второ място са имотите на Канарските острови, поскъпващи с 0,5%, тези в Андалусия вече струват с 0,3% повече, докато имотите в Навара и Кастилия Ла Манча –  с по 0,1%.

В същото време спадове в цените има в жилищата в Мурсия с 3,3%, Ла Роя – с 2%, Каталуния – с 1,9% и Мадрид – с 1,3%. Не бива да се забравя, че различните индекси измерват различни неща и това трябва да бъде взето под внимание, когато се опитваме да разберем какво всъщност се случва на пазара.

Както изследователското подразделение, така и имотното на BBVA, втората по големина банка в Испания, са оптимисти за перспективите пред пазара на недвижимости през 2016 г. Те прогнозират той да е стабилен като цяло, но и да се наблюдават ръстове в някои сектори през годината.

Всички ключови пазарни показатели вече показват подобрение, като продажбите и ипотечното кредитиране растат, също както и цените на жилищата в редица градове, се казва в последния доклад на BBVA.

Според Anida, имотното подразделение на банката, продажбите на имоти са се повишили с 9,5% от началото на годината до август на годишна база, като само през септември ръстът е от 8,7%. “Тази динамика в продажбите продължава и през есента. 2015 г. ще остане в историята като годината, в която пазарът на имоти се стабилизира”, се посочва в доклад на Anida.

Изследователите на BBVA също са оптимисти, като посочват, че продажбите през 2015 г. ще са с 10% по-високи и ще бъдат продадени 400 хил. жилища, а секторът ще остави рецесията далеч зад себе си през 2016 г.

Според банката острият недостиг на ново строителство показва, че съществуващите запаси от жилища намаляват значително и изчезват напълно в някои от най-динамичните местни пазари. Кредиторът прогнозира и че за пръв път от началото на финансовата криза жилищното строителство ще допринесе за раста на икономиката на страната на фона на покачващата се активност в строителния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още