IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на пазара на жилища в Китай се ускорява

През февруари в повече градове се отчита ръст на цените на жилищата, а в третостепенните увеличението е първо от 23 месеца

11:37 | 18.03.16 г.
Възстановяването на пазара на жилища в Китай се ускорява

Възстановяването на пазара на жилища в Китай се ускорява през февруари, като цените в много от градовете нарастват с най-бързи темпове от март 2014 г., съобщава Bloomberg. Най-силни ръстове се отчитат във водещите градове, допълва информационната агенция.

Цените на новите жилища се увеличават в 47 от 70-те наблюдавани от китайската национална статистика градове, показват данните на статистическото бюро в Пекин. През януари ръстове бяха отчетени в 38 от градовете.

Спад на цените е регистриран в 15 от наблюдаваните градове в сравнение с 24 в предходния месец. Цените на новите жилища са останали без промяна в 8 от градовете.

Същевременно за първи път от 23 месеца е регистриран ръст на цените на жилищата в по-малките, третостепенни градове в Китай. Увеличението е скромно – 0,1% на месечна база, показват изчисления на Nomura, базирани на официалните данни на китайската статистика.

Изглежда, че усилията на китайското правителство да насърчи пазара започват да дават резултат, посочва агенцията. Инвестициите в имоти обърнаха тренда в началото на тази година и тръгнаха нагоре, ускоряват се и продажбите в сравнение с 2015 г.

И докато официалните данни изглеждат сравнително силни, все още има доста несигурност около сектора и възстановяването в национален план предвид неустойчивите ръстове на цените в най-големите градове на Китай.

В Шанхай например, където пазарът на имоти беше определен наскоро като „прегряващ“, местните власти обмислят да въведат мерки за „охлаждане“. Според запознати източници централната банка в Пекин подготвя и специални проверки на кредитополучателите, за да се установи доколко те биха издържали на шокове в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още