Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Завършените офиси в ключови европейски градове ще нараснат тази и идната година

Рискът от свръхпредлагане обаче не е голям, тъй като за над 50% от площите в строеж вече са сключени договори с наематели

Завършените офиси в ключови европейски градове ще нараснат тази и идната година

Снимка: Pixabay.com

Завършените офис сгради в 17 водещи европейски града трябва да достигнат приблизително 3,2 млн. кв. м до края на 2018 г., след което ще нараснат с 28% до 4,1 млн. кв. м през 2019 г., показва доклад на консултантската компания Savills, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Рискът от свръхпредлагане обаче не е голям, тъй като за над 50% от площите на етап в строеж вече са сключени договори с наематели, сочи изследването. По-конкретно 58% от офис сградите, които ще бъдат завършени тази година, вече имат наематели, както и 40% от сградите, които предстои да бъдат завършени догодина. В резултат на това свободните площи в съществуващите и новите сгради ще съставляват едва около 7% от наличностите в европейските градове.

Пазарите, на които наемателите могат да открият повече варианти за активно задоволяване на нуждите си, са Варшава (13% свободни площи), Дъблин (12%) и Мадрид (11%).

Средното равнище на незаетите офис площи във водещите европейски градове е на историческо дъно от 5,9%, сочи докладът на Savills. Но според прогнозите то ще намалее още повече в 17-те анализирани градове до едва 5,6% към края на тази година.

Пазарите с най-ограничени наличности са Берлин, където според прогнозите свободните площи към края на годината ще бъдат 1,4%, централният бизнес квартал на Париж (2,1%) и Мюнхен (2,5%), показва изследването.

Още по темата
Според авторите на доклада липсата на предлагане на ключови пазари е намалило усвояваните площи, тъй като компаниите не са могли да намерят сгради, отговарящи на изискванията им. Усвоените площи се увеличават със средно 5% на година от 2013 г. насам, като надхвърлиха 9,9 млн. кв. м през 2017 г. в резултат на растящата заетост и разрастването на бизнеса. Но сега темпът на растеж се забавя заради липсата на предлагане и според прогнозите на Savills усвоените площи може да спаднат под девет милиона квадратни метра тази година.

„Настоящата строителна дейност ще доведе до по-голям избор за наемателите в някои градове, но сме далеч от създаването на свръхпредлагане на пазара“, казва Матю Фицджералд, директор на отдел „Международни наематели“ в Savills.

„И следващата година пазарът ще продължи да бъде много конкурентен за наемателите, което ще доведе до покачване на наемите за първокласните наличности и отлагане на вземането на имотни решения от компаниите, свързани с наемането на нови площи. Предварителното наемане ще продължи да бъде добър вариант за смекчаване на риска, а гъвкавите офис пространства ще останат популярно решение за задоволяване на непосредствените нужди“, допълва Фицджералд.

Според Ери Мицостергиу, директор на отдел „Европейски изследвания“ в Savills, основаната на офиси заетост ще продължи да расте в Европа, като Oxford Economics прогнозира създаването на допълнителни 180 хил. работни места в офис сгради идната година на изследваните пазари.

„Това отговаря на над два милиона квадратни метра традиционни офис площи и следователно теоретично ще доведе до лесното абсорбиране на новото предлагане, което се очаква да излезе на пазара догодина. Смятаме, че то ще бъде около два милиона квадратни метра“, отбелязва Мицостергиу.

„Дори като имаме предвид, че някои от настоящите договори за предварителен наем вече влизат в очаквания растеж, фактът, че общото спекулативно предлагане не надхвърля очакваните нужди за разширяване на бизнеса е знак за балансирано търсене и предлагане“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?